Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, maj 17, 2008

Det Stora I-landsproblemet - pensionärernas mat

I gårdagens HD/NST handlade det återigen om "Det Stora I-landsproblemet" - pensionärernas mat.
Än är inte striden om varm eller kall pensionärsmat avgjord. Socialnämnden gör ett nytt försök att få anbudsgivarna att erbjuda provätning.
Det var förra året som förvaltningen föreslog att hemtjänstpersonalen skulle sluta köra runt med varm mat till 320 pensionärer i eget boende. Jag ser dagligen personalen promenerande runt på Sockerbruksområdet med sina gröna matväskor. För övrigt ett väldigt intressant byte för mina små hundar, som gärna spårar hemtjänstpersonalens rutter på området.

Jag tyckte det var ett klokt förslag. Först och främst för att det är slöseri med undersköterskornas kompetens, men även för att den varma maten inte medgav valfrihet för pensionärerna och att det är oerhört svårt att hålla livsmedelsverkets krav på varm mat. Kanske kommer ni ihåg pensionärerna som dog av ärtsoppa häromåret?

Men...det fanns lika många argument mot en förändring som det fanns människor som var emot. Ett sådant dumt argument var att pensionärerna inte har mikrovågsugn och ännu dummare; om de mot all förmodan har en så kan de inte använda den. Hur kan de då klara att köra runt på sina Harley Davidsons motorcyklar och föra väsen om kvällarna? Herregud, man blir inte dum bara för att man blir gammal.

Har ni inte sett vad pensionärerna handlar på ICA? Djupfryst färdigmat och kallskuret och delikatesser typ räksmörgåsar och sushi. Hur klarar de det?

Nu vet jag inte vad kostnaden per portion ligger på här i Ängelholm, men jag vet att när vi hade den diskussionen i Varbergs kommun så låg portionskostnaden tillagad i kommunens kök på ungefär det dubbla mot en dagens rätt på någon av stans restauranger. I princip hade vi kunnat betalat krögarna 40 kronor per utkörd portion och sparat massor av pengar!

Men återigen är problemet i Ängelholm inte sakfrågan i sig, utan det faktum att om man ändrar något så innebär det implicit att det inte var bra nog innan. Och så kan det ju bara inte vara. Inte här i vår lilla fina stad.

Stå på dig Sewring! Tids nog blir vi också gamla och jag vill inte tvingas äta ärtsoppa bara för att det är torsdag. Vill du?

Dagens citat:

Vad människor sätter värde på här i livet är inte rättigheter, utan privilegier.

H L Mencken

Etiketter: , , , , ,