Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, maj 14, 2008

Stora skadeståndsanspråk väntar Ängelholms kommun

Ja, så kom då det väntade brevet från en advokatbyrå som fått i uppdrag att företräda kommunens plötsligt entledigade ekonomichef Herman Crespin. Jag fick i och för sig reda på det redan igår, men idag bekräftas det av Anders Davidsson i NST.

Även om rubriken Crespins jurister hotar med skadestånd är missvisande så är det helt sant att uppsägningen strider mot lagar och har dessutom inte föregåtts av någon varning.

Efter att ha läst igenom samtliga offentliga handlingar i ärendet inklusive brevet från Mannheimer Swartling Advokatbyrå, kan jag bara konstatera att kommunalrådets beslut kommer att stå kommunen och dess invånare oerhört dyrt.

De sakskäl för uppsägningen av Herman Crespin som anförts av kommunalrådet Åsa Herbst (m), men som fortfarande inte preciserats; står i alla fall inte att finna i materialet. Den enda ledtråd som finns är ett uttalande av socialdemokraternas oppositionsråd Britt-Marie Hansson i NST. Men inte heller hon har preciserat vad de gemensamt har anfört mot Herman Crespin.

Dock står det fullständigt klart att uppsägningen beror på det pågående multihallprojektet. Och då kan jag gissa att resultatet av Delphis rapport och de två workshops med politiker och chefstjänstemän angående anläggning med badhus och idrottshall mm, inte passat kommunalrådet och hennes rådgivare. Helt enkelt för att det förslag som förordas inte är Ängelholmsmoderaternas, utan det som centern gick till val på!

Och som flera andra partier också förordar. Helt enkelt därför att det blir bättre, billigare och ett nytt landmärke för Ängelholm.

Men jag förstår att det blir gränsdragningsproblem mellan politiker och tjänstemän när uppdragen är så olika. Politiker ska röstmaximera och ta politiska poäng, medan tjänstemännen är demokratins väktare och bara har att se till medborgarnas bästa. Ungefär som att öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två...

Bara en politiker har uttalat sig hittills och det är Liss Böcker (c):
När jag nu får höra om advokaternas skrivelse ställer man sig ju bara frågan om hur mycket det här kommer att kosta kommunen. Herman var en oerhört duktig ekonomichef som har gjort mycket för kommunen.
Dagens citat:

Om man säger sanningen kan man vara säker på att förr eller senare bli avslöjad.

Oscar Wilde

Etiketter: , , , , , ,