Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, maj 12, 2008

Ängelholm ligger inte vid havet...

Uppenbarligen har frågan om bussförbindelse mellan staden och havet äntligen kommit upp på dagordningen. Lokaltidningen skriver idag att kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat diskutera frågan. Det var väl ändå högt på tiden!

Allt tack vare ett medborgarförslag som för drygt ett år sedan föreslog en buss mellan centrum och Råbocka/Havsbaden. Men... tekniska nämnden anser att det skulle bli nödvändigt för kommunen att betala Skånetrafiken eftersom antalet resande, enligt tekniska nämnden, skulle bli för litet.

Jag tycker det verkar förvånande. Med tanke på att det inte går att ta sig från stan till havet med kollektivtrafik, om man undantar att du kan ta bussen till Magnarp, Vejbystrand, Båstad eller Helsingborg, så tycker jag att det är konstigt att det inte finns något underlag.

Jag skulle gärna vilja se den marknadsundersökning som tekniska nämnden gjort. Jag är nyfiken på att se vilka man har frågat? Och vilka alternativ har ställts? Och hur många som tillfrågats samt svarsfrekvens! Är resultatet statistiskt säkerställt? Mot bakgrund av miljöförstöringen vore det kanske bra för ängelholmarna om fler ställde bilen hemma och tog bussen till stranden. Har den dimensionen tagits med i undersökningen?

Jag vet bara att som det hittills varit med den lilla buss som sponsrats av stadens företagare, så har den inte varit ett alternativ för handikappade eller barnfamiljer. De mest frekventa användarna har snarare varit tonårspojkar som inte ids gå eller cykla till stranden.

Det har inte funnits plats för vare sig rullstolar, rullatorer, barnvagnar, skrindor eller större kylväskor på badbussen; det är bara att trava på. Så jag gissar att lämmeltågen med ensamma mammor och icke-bilburna turister mellan stan och Råbocka lär fortsätta denna säsongen också.

Dagens citat:

Man föredrar att tro på det man helst håller för sant.

Francis Bacon

Etiketter: , , , ,