Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, augusti 16, 2007

Skolan kan gärna "tjuvstarta" terminen

I år "tjuvstartar" riksdagen sitt arbete med extra interpellationsdebatter. Det är värt att rapportera om som nyhet eftersom det är första gången någonsin som man börjar fem veckor innan sommarlovet formellt är avslutat och riksmötet öppnat.

Det var väl ändå högt på tiden. Riksdagen och skolan är väl de enda institutionerna i det här landet som fortfarande tar sin utgångspunkt i bondesamhället. Det är väl märkligt. Vi är inte längre beroende av att ha vårlov för att sätta och så, sommarlov för att slå hö och skörda säd, höstlov för att plocka potatis och betor.

Ändå är det upplagt för att passa den gamla bondepraktikan. Om rikdagen ändå väljer att ha så ofattbart långt sommarlov, så må det väl vara hänt. Men att svenska skolbarn fortfarande förutsätts hjälpa till på åkrar och ladugårdar hellre än att sköta sitt eget skolarbete tycker jag är otidsenligt och rent utav elakt mot eleverna. Inte konstigt att de blir stressade...

Skadan för nationen blir i längden säkert betydligt mindre om eleverna får "tjuvstarta" terminen än om riksdagsledamöterna väntar med att börja till den 18 september. Eller vad tror ni?

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,