Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, augusti 07, 2007

Konsekvensen av nollvision och curlingföräldrar

Debatten om svenskarnas trygghetsnarkomani, nollvisioner och konsekvensen av curlingföräldrarnas uppfostran (eller vad man ska kalla det för) har nått vägs ände. Idag skriver experter på barns lekmiljö på DN Debatt att kraven på säkerhet går före barnens utveckling och hälsa:

Lekplatser tas bort med hänvisning till nya säkerhetskrav. Att barn bygger egna kojor accepteras inte. Lekredskap ska vara besiktade, fabrikstillverkade och säkerhetskontrollerade. Särskilda besiktningsföretag inspekterar och godkänner.
Forskarna, Maria Kylin, Fredrika Mårtensson, från Sveriges lantbruksuniversitet och Gisela Nyberg från Karolinska institutet, menar att barnen måste lära sig att hantera miljön utanför den säkerhetskontrollerade. Det hedrar er som forskare att ni vågar säga något så politiskt inkorrekt i mellanmjölkens land!

Tänk att det skulle ta så lång tid innan någon kom på att barn är barn. De leker för att lära sig hantera livet, och då måste de träna på det i en normal miljö. Jag kan inte låta bli att tänka på Astrid Lindgrens berättelse om Ronja Rövardotter. Hon skulle akta sig för att trilla i älven. Var lär man sig det bäst? Givetvis vid älven!

Låt barnen leka. Inte ska vi väl ta ifrån dem den naturliga leklusten för att skydda oss själva mot oro. Min uppfattning är att det bästa sättet att skydda barn från faror är att lära dem hantera situationen. Alternativet blir att bädda in dem i bomull, cykelhjälm, flytväst och förvara dem i madrasserade celler. Frågan är bara om vi vågar ge dem något att äta då?

Eller är det bara en könsfråga? Tanken slår mig eftersom tre kvinnliga forskare anser att lekredsskapens säkerhet har fått ta över barnens utvecklingsbehov. Är det männens intresse för teknik och samhällets förkärlek för ingenjörskonst som genomsyrat utvecklingen i Sverige? I så fall vill jag se denna debattartikel som ett uppvaknande ur industrisamhället- och folkhemmets hundraåriga människofientliga diskurs. Hoppas! Då kanske det äntligen är tid för mänsklighetens århundrade?

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , , ,