Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, augusti 09, 2007

Slavkontrakt en defintionsfråga?

Både Ekot och Studio Ett har idag tagit upp facklig fråga som Örebro läns vårdförbund driver. Egentligen märkligt i sig att Sveriges Radio så villigt låter sig användas som lobbyistmikrofon. Men...

Landstingen i Örebro anklagas av facket för slavkontrakt. Det man kallar för slavkontrakt är att de sjuksköterskor som får specialistutbildning i Örebro läns landsting måste arbeta kvar inom landstinget i tre år, annars tvingas de betala tillbaka en del av kostnaden för utbildningen.

Ja, det kan man ju tycka verkar hemskt. Men då bortser man från det faktum att de får lön från Örebro läns landsting under utbildningstiden! Personligen anser jag att det absolut värsta slavkontraktet man kan råka ut för i Sverige är CSN. Du döms till en straffskatt som du måste betala resten av ditt liv, med undantag för två, tre universitetsutbildade utbildningsgrupper.

Till skillnad från sjuksköterskorna i Örebro läns landsting så har du inte ens någon anställningsgaranti; bara återbetalningsskyldighet oavsett om utbildningen leder till arbete eller ej. Jag tror att många akademiker skulle vara oerhört nöjda med Örebro läns landstings slavkontrakt! Det förefaller fantastiskt förmånligt i jämförelse. Eller?

Missade du programmet så kan du lyssna på det via Sveriges Radios hemsida där det finns i Studio Etts ljudarkiv.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!Nerikes Allehanda.

Etiketter: , , , ,