Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, augusti 12, 2007

Vanliga Mona och Fina Fredrik och Filippa

Efter att ha lyssnat på Filippa Reinfeldt sommarprogram och sett medierapporteringen kring Mona Sahlins sommartal kan jag inte undgå att göra vissa reflektioner. Filippa presenterar sig som en vanlig tjej, vad nu det är, som hon säger. Det epitetet är Mona Sahlins främsta imageskapande åtgärd.

För att visa "Vanliga Mona"-konceptet höll hon sitt första sommartal i Botkyrka vid Fittja äng. Dessutom passade hon på att åka tunnelbana dit. En agnad krok som slängdes ut och som alla media, mot all förmodan, helt okritiskt nappade på! Jag lämnar bara ett exempel här, men det är signifikativt för fenomenet.

Fredrik Reinfeldt åker båt till Vaxholm och talar till den fina folket, medan Mona Sahlin tar tunnelbanan till förorten och talar till invandrarna, som utpekas som folket som inte får plats i folkhemmets finrum.

Kan bara gratulera sossarna till en skicklig mediastrategi. Faktum är att det bara var en medveten mediastrategi från sossarnas sida. Vid ett telefonsamtal till Mona Sahlins sekreterare med en fråga att få tillgång till kopior på Monas taxikvitton och tunnelbanebiljetter ges beskedet att det inte finns några sådana kvitton. Mona Sahlin åker enligt uppgift aldrig taxi eller tunnelbana. Hon skjutsas istället av säkerhetsskäl via SÄPO:s bilar.

När sekreteraren fick klart för sig att syftet med samtalet inte var att få tag på kvitton, som ju är ett känsligt kapitel i Monas liv, utan att ta reda på hur ofta hon åker tunnelbana blir tonen en annan. På en rak fråga om det är OK att citera henne svarar hon att det går inte alls. Hon hänvisar istället till Monas pressekreterare i frågan.

Så visst är det så att sossarnas mediestrategi att hyra in en hel tunnelbanevagn till Mona, Monas medarbetare och inbjudna journalister var en lyckad satsning. För min del framstår Filippa som den vanliga tjej som jag kan identifiera mig med. Och hennes Fredrik är, trots sossarnas försök till medietrick, sig själv och defintivt inte någon produkt av mer eller mindre skickliga mediestrateger.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , , , , ,