Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, augusti 20, 2007

Filmcensur, elitism, socialism, fascism och kommunism

P1 Morgon och Ekot har lyft fram en oerhört central fråga, nämligen statens biografbyrå. Det är världens äldsta statliga filmcensur och förutom att klippa bort filmsekvenser som anses olämpliga, beslutar de också om åldersgränser för filmvisning på biografer.

Givetvis hade jag hoppats på att statens biografbyrå skulle vara bland det första som alliansen skulle lägga ner. Men enligt radions rapportering råder det politisk oenighet inom alliansen.

Mitt parti, moderaterna har länge krävt att filmcensuren ska avskaffas och motionerat i riksdagen om det. Folkpartisten Cecilia Wikström säger till radion:

- Från folkpartiets sida så har vi ju länge hävdat att förhandsgranskningen för film för vuxna är en anomali i vår tid när man kan titta på filmer via nätet, och tanka hem oberoende av våld eller tidpunkt på dygnet och allt annat, nästan vilka filmer som helst.


Tyvärr verkar kristdemokraterna inte tycka att filmcensuren är fel i grunden, även om de kan tänka sig att en del förändringar kanske behöver göras. De tror att censuren kan vara till stöd för föräldrar.

Egentligen en väldigt märklig verksamhet 2007 i ett land som har världens äldsta yttrandefrihetslag. Än mer märkligt blir det med tanke på att chefen för statens biografbyrå vill avskaffa censuren. Hon menar att lagen är föråldrad och att de i sin verksamhet har svårt att definiera nya fenomen i förhållande till den nästan 100 år gamla lagen.

Fenomenet att censurera film bygger definitivt inte på tanken om att alla människor är lika och har samma värde, och borde därmed inte kunna existera i en demokrati. Det som förvånar mig allra mest, förutom att censurbyrån finns kvar, är att man lyckas hitta censorer som anser att de står över andra människor och vat bättre än andra människor vad som är bäst för dem och tar sig rätten att bestämma vad andra än de själva ska få se eller inte får se.

Så länge statens biografbyrå finns kvar kan vi inte med heder kalla oss ett modernt och jämlikt samhälle eller en demokrati. Den typen av verksamhet förknippar jag istället med elitism, socialism, fascism och kommunism. Den jämförelsen borde alliansen försöka undvika, tycker jag. Vad tycker du?

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , , , , ,