Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, maj 17, 2008

Ängelholm mister Blå flagg - igen!

Så var det dags igen. Det har blivit något av en tradition. Ängelholm får inte hissa den internationella kvalitetsmärkningen Blå flagg på någon strand, inte ens Vejbystrand eller Råbocka, denna sommaren.

Miljöchefen Björn Berséus säger till tidningen:
Det grundar sig på prover från förra året, säger han. Då var det regnandet som gjorde att vattnet blev dåligt. Löv och annat nedbrytbart och bakteriebildande material följde med Rönne å ut i Skälderviken där proverna tas.
Det märkliga uttalande står ordföranden i Ängelholms turistförening för. Han verkar inte särskilt oroad över att Ängelholm mist sina blå flaggor:
Det är ju mätningar som gjordes förra året och det vet vi ju hur regnig den var, säger han. Men vi får se framåt, blir mätningarna bra denna sommar så får vi tillbaka flaggorna nästa år.
Lars Paulstrup är dock inte övertygad om flaggornas lockelse på turisterna, skriver HD/NST. Och så avslutar han med ett fruktansvärt dumt uttalande:
Jag tror att det är ytterst få som kollar efter blå flagg innan de reser.
I så fall är det väl helt meningslöst att bygga upp ett gemensamt internationellt kvalitetssystem för stränder och hamnar. Klart att folk tittar på det!

Men det är väl som med Svenskt Näringslivs ranking av kommunuernas företagsklimat: går det bra för Ängelholm så slår vi oss för bröstet; går det dåligt för Ängelholm så stoppar vi huvudet i sanden. När det gäller stränderna så är det bara att stoppa huvudet i Rönneå, vartannat år. Då ser man garanterat ingenting! Och då finns det inte.

Hur vore det om man jobbade på att förändra det här vart-annat-års-blå-flagg-traditionen? Varför inte använda de tekniker som finns för att se till att öka förutsättningarna för att tillhöra toppskiktet av stränder och hamnar internationellt sett VARJE ÅR?

Jag gillar inte sättet att slå sig till ro och acceptera att det blir nog bättre nästa sommar...Så långt sträcker sig inte min tro på Gud. Jag tror, i likhet med Karl Oskar, att man måste hjälpa till lite själv också. Det skulle bli alldeles för jobbigt för Gud annars.

Dagens citat:

Bättre att stämma i bäcken än i ån

Etiketter: , , , ,