Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, maj 03, 2008

En stor nyhet i hela Sverige

För er som inte har tillgång till tidningen Dagens Samhälle (vars föregångare hette Kommunaktuellt) vill jag gärna berätta att nyheten om att vår erkänt kunniga ekonomichef Herman Crespin häromdagen fick sparken med omedelbar verkan, är spridd och känd i hela Sverige. Pinsamt!

Under rubriken Kommunalråd sparkar ekonomichef skriver tidningen bland annat följande:

Frågan om nya idrottshallar kom upp 2006 och ledde först till en uppgörelse med Peab. Men kommunen tvingades backa ur den för att det skulle blivit ett olagligt stöd till Peab. Eftersom politikerna behövde ett bättre och juridiskt säkert underlag konsulterade de Delphi för att förbereda beslutet om en multihall.
Litar du inte på de konsulterade juristernas rapport? – Det kan jag inte bedöma. Det blir i varje fall så att jag blir osäker på det, svarar Åsa Herbst.
Herman Crespin tycker inte att han nu agerat på något annat sätt än vad han som tjänsteman gjort tidigare. Han har hållit kontakt med Delphi i egenskap av projektledare, utsedd av fullmäktige.

– Jag anser att jag haft en dialog, synpunkter och en sakkunskap, men absolut inte att jag styrt och lagt rekommendationer i deras mun, säger Herman Crespin.

Nästa artikel om Ängelholm i Dagens Samhälle har rubriken Sparkad ekonomichef får borgerligt stöd

Ängelholms ekonomichef, Herman Crespin, får stöd av moderaternas allianskollegor i Ängelholm. En moderat hoppar av i protest mot avskedandet.

Beskedet om att Herman Crespin fått lämna sin arbetsplats har rört upp känslorna i Ängelholms kommun. Folkpartiets, centerns och kristdemokraternas ledamöter i kommunstyrelsen ger Herman Crespin sitt stöd i ett gemensamt uttalande.
"Vi stöttar Ängelholms ekonomichef. han har vårt fulla förtroende", skriver de tre allianskamraterna Lennart Engström (kd), Eva Kullenberg (fp) och Liss Böcker (c).
De ser också ut att rikta indirekt kritik mot Åsa Herbst genom att tala om att det är viktigt att som kommunpolitiker vara lyhörd, lyssnande och en god ledare. Kommentaren kan också ses som en antydan om att de själva inte bara kommer att acceptera och ställa sig bakom hennes dom över Herman Crespin.

"Att avskeda Herman Crespin innebär att kommunen förlorar en oerhört kompetent förvaltningschef samt risk för stora skadestånd", skriver de tre allianskollegorna.

Beslutet att sparka Herman Crespin från hans tjänst har också fått en moderat kommunpolitiker att lämna Ängelholmsmoderaterna, meddelar Helsingborgs Dagblad (HD).

Enligt tidningen är agerandet mot Herman Crespin droppen som fått bägaren att rinna över för Christina Linnea Örtendahl. Hon menar att behandlingen av honom riskerar samarbetet i Allians för Ängelholm.
– Han behandlas på ett fullständigt ovärdigt sätt, säger hon till HD.
Alla citat är hämtade från

Etiketter: , , , , , ,