Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, december 13, 2007

Moderaterna sviker den politiska kulturen

Försöker finna en förklaring på moderaternas ständigt sjunkande opinionssiffror. De gör ju bara det som sades i valrörelsen. Idag publicerar DN och SvD Statistiska centralbyråns - har myndigheten namngetts av Stalin, förresten? - novembermätning av väljaropinionen. Alliansregeringen är, enligt denna, i fortsatt stort underläge.

Det ska jämföras med 39,9 procent för allianspartierna. Nya moderaterna fortsätter att backa och får nu 22,6 procent. Folkpartiet har ökat något efter att Jan Björklund tog över partiledarskapet, medan centern och kristdemokraterna inte har några egentliga förändringar i väljarstöd.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får tillsammans 56,2 procent, Socialdemokraterna behöver därmed bara stöd från antingen vänsterpartiet eller miljöpartiet för att ha egen majoritet. Socialdemokraterna vinner tillbaka röster från moderaterna och vänsterpartiet (kamrat 4 %-väljare).

Mot bakgrund av att moderaterna minskar trots att partiet bara gör det som utlovades i valrörelsen samt att moderaterna förlorar väljare till socialdemokraterna försöker jag finna en möjlig logisk förklaring.

Moderaterna gör det som borde vara rätt enligt politisk etik. Vi moderater redogör för vårt partiprogram och får vi tillräckligt med röster så genomför vi det. Kort: Vi lovar och det vi lovat, det gör vi. Eftersom väljarna via röster visat att det är det de vill. Logiskt och enkelt...

Men här finns ett problem. Svenska väljare är inte vana vid det. De är vana vid att rösta och att oavsett vad som lovats, så blir det ändå som vanligt. När det nu visade sig att moderaterna lovade och faktiskt gjorde det, så ses det som ett svek. Det förväntade resultatet att allt ändå blir som vanligt uteblir och då känner man sig lurad.

För denna förklaring talar det faktum att moderaterna tappar väljarstöd i opinionen till socialdemokraterna. Att sedan hela svenska folket i bortåt 100 år invaggats i denna säkerhet bidrar förmodligen också. Den politiska kulturen i Sverige har aldrig kännetecknats av konsekvens.

Lyssna på medborgarna och du hör att politiker bara lovar och lovar. Vi röstar och röstar, men det händer aldrig något. Det spelar ingen roll vilket parti man röstar på det blir likadant ändå. Hur många har inte sagt det. Och hur många har inte hört det. Den förväntningen har inte moderaterna lyckats leva upp till. Därför känner folket sig lurade och svikna och därför tappar moderaterna i väljaropinion...

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , , ,