Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, september 26, 2007

Kvinna i ledningen ger högre lönsamhet

När DN idag refererar en undersökning gjord av Näringslivets delegation Eva i Finland ställer de gammal tro mot ny vetenskap. I rapporten skriver man: "Förhållandet mellan lönsamhet och kvinnliga chefer är inte bara en liten darrning på visaren. De kvinnoledda företagen är till och med 10 procent lönsammare än motsvarande företag som leds av män".

Undersökningens resultat att det lönar sig för företagen att satsa på kvinnors karriärer är så välunderbyggd att den inte kan bero på felkällor. Underlaget omfattar alla företag med mer än tio anställda, över 14 000 stycken, och resultatet kan inte bortförklaras med att vissa branscher är över- eller underrepresenterade. Det mest intressanta är att den tio-procentiga bättre lönsamheten gäller såväl i företag med kvinnlig vd som i bolag med kvinnlig majoritet i styrelsen.

Jag är inte det minsta förvånad över resultatet. Idag är det kvinnors kompetenser som krävs för att vara en effektiv ledare och få laget att jobba mot samma mål. Det räcker inte långt att komma med eget rationellt tänkande. Människan är inte rationell och utbytbar; utan människa. Den insikten saknar fler män än kvinnor.

Jag funderar på om en undersökning i den kommunala sektorn skulle ge samma resultat. Det hade varit intressant att göra en komparativ studie i Skåne. Kanske en uppgift att ta tag i under 2009? Vem vet? Här i Nordvästra Skåne är vi ju begåvade med tre duktiga kvinnor som kommunstyrelsens ordförande. Anette Åkesson i Båstad, Carina Zachau i Örkelljunga och Åsa Herbst här i Ängelholm. Fast hur ser majoriteten i kommunstyrelserna förresten ut?

för övrigt anser jag att buddistmunkars sånger bör höras och militärjuntans styre i Burma förgöras...

Etiketter: , ,