Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, september 18, 2007

Cristina, kontrollera barnens närvaro istället!

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har idag lagt fram ett bra förslag för att stävja det vanligaste fusket med socialförsäkringssystemet. Hon föreslår att föräldrarna måste styrka att de har rätt till tillfällig föräldrapenning vid vård av barn. Det innebär att barnets förskola ska intyga att barnet varit hemma de dagar som föräldern begär ersättning för från försäkringskassan från den 1 juli nästa år.

Rätt ersättning ska gå till rätt person, vi ska kunna lita på vår socialförsäkring, det är vad det handlar om, säger socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson till Sveriges Radios Ekoredaktion skriver SvD.

Bakgrunden till förslaget är att antalet polisanmälningar om fusk med bidrag för vård av barn har mer än tiodubblats på ett år berättar DN. Men jag tror snarare att det är försäkringskassans kontroller som har tiodubblats det senaste året. Fusket i sig är knappast något nytt.

Det finns olika bud om hur mycket denna typ av fusk kostar statskassan men någonstans mellan 197 och 650 miljoner kronor per år måste vi gemensamt betala in extra för att täcka förlusten. Beroende på vem som gör beräkningen. Jag tycker inte det spelar så stor roll vilken summa som är den rätta; principen är fel.

Men protesterna från Sveriges kommuner och landsting lät inte vänta på sig. Och på nyheterna ikväll ansåg Lärarförbundet och den ena pedagogen efter den andra att det inte var deras sak att vara föräldrakontrollanter. Det kan jag i och för sig hålla med om.

Men istället för att intyga att barnet varit hemma skulle de kunna föra närvarostatistik och besvara frågor om barnens närvaro. Resultatet blir detsamma, men pedagogerna slipper kontrollera föräldrarna.

Jag tycker absolut att du ska genomföra någon typ av kontroll Cristina. Men kanske går det att diskutera sig fram till en lösning som alla kan tycka är bra. Grundidéen att rätt ersättning ska gå till rätt person borde de allra flesta kunna skriva under på.

Om du lyckas stävja fusket med vab-ersättning så kan du ägna dig åt mer angelägna uppgifter än rent polisiära. Det hoppas jag på, Cristina. Lycka till!

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,