Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, september 25, 2007

Sveriges största socialdemokratiska sänke alla sekler!

Bilden av den välskräddade mannen i hög hatt och med cigarr i mungipan som i mer än hundra år symboliserat den girige kapitalisten har slagits ut. Den nya vinnaren av symbolen för girig kapitalist i Sverige heter GÖRAN PERSSON, socialdemokratiska arbetarpartiets förre ordförande.

Media rapporterar idag att Göran Persson fortfarande får ut fullt avgångsvederlag om 121 000 kronor per månad trots sitt nya jobb som PR-konsult och reglerna om att alla inkomster ska dras av från summan.
Enligt regelverket ska inkomst av tjänst dras av från avgångsvederlaget. Men jag har ingen inkomst av tjänst. Jag har en näringsverksamhet där jag arbetar som konsult, säger Göran Persson till Dagens Nyheter.
Det han menar är att han har en enskild firma och att inkomsterna bokförs som intäkter i firman och inte som inkomst av tjänst, d v s lön till honom. Han tjänar ju ingenting, bara hans företag.

Det är ingenting att förvånas över. Socialdemokraternas moral har alltid varit dubbel; dock inte alltid dubbelt så bra. Utan snarare fullständigt och fruktansvärt frånvarande. Så också i detta fallet.

Enligt uppgifter i media fick Göran Persson 125 000 kronor för sin föreläsning om härskarteknik i Norge häromdagen. Trots det räknar han inte med att kunna ta ut någon vinst i form av lön som ska avräknas från statsrådspensionen ur sitt företag. Det torde vara förenat med enorma utgifter att bedriva företag som sysslar med jordbruk, konsultuppdrag och författarskap. Tänk på det om ni vill starta eget i någon av de branscherna. Det måste jag absolut avråda från.

Efterträdaren på posten som partiordförande i SAP, Mona Sahlin, vill enligt Svenska Dagbladet inte lägga några moraliska aspekter på hur Persson agerat. Nej, hur skulle hon kunna ha det. Hon har själv gjort sig känd för att vara i total avsaknad av insikt i politisk etik.

Men bortsett från det förkastliga i hela situationen finns det trots allt vissa fördelar i Göran Perssons handlande och försök till förklaringar. Många har sagt att alliansen vann valet, inte på egna meriter utan mer på ett frånval. Vad som helst men inte Göran Persson, var grunden för alliansens valseger. Om det händelsvis var så det gick till, så tjänar han fortfarande det syftet. Hoppas han fortsätter några år till. I alla fall fram till nästa val. Då har han chansen att vinna titeln som Sveriges största socialdemokratiska sänke alla sekler!

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,