Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, september 22, 2007

Ledarskribenter på DN saknar Göran Persson

Måste erkänna att jag inte förstår de kommentarer som ledarskribenten i DN framför med anledning av alliansens budget. Det viktigaste budskapet var kritiken mot att regeringen saknar ett starkt ledarskap. Bristen på detta är enligt tidningen akut.

Sedan berömmer skribenten Anders Borg "för att i dagens högkonjunktur stå fast vid tuffa men nödvändiga förändringar av arbetsmarknaden." Enligt min mening är det finansministerns arbetsuppgift att presentera budgeten, men inte nödvändigt att han för den skull ensam står bakom den.

Det har ofta diskuterats att Rysslands största problem i omställningsprocessen till demokrati är vanan vid starka ledare. Diktatorer och tyranner oavsett om de benämnts tsar eller vår ledare, har varit en förutsättning för folkets trygghet.

Det känns lite som om det är en sådan ledare som tidningen saknar och hoppas på. Kan det vara så att socialdemokraternas dyrkan av sina partiordföranden har skapat en sådan omedveten vana att till och med ledarskribenter på en liberal morgontidning har svårt att finna sin plats här i samhället när den nya regeringen har en mer demokratisk arbetsfördelning helt i enlighet med Sveriges grundlag? Fredrik Reinfeldt är en modern ledare som inte har behovet att ha allt ljus på sig, utan kan låta medarbetare få lov att synas. Det är vi ovana vid eftersom det inte var Göran Perssons starka sida. Lika bra att vi vänjer oss, tycker jag.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,