Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, september 25, 2007

Fredrik Reinfeldts ledarstil

Fredrik Reinfeldt är en strategisk statsminister och regeringschef. Innan han åker till FN-högkvarteret har han packat portföljen med ett "unikt svenskt åtagande." Strax före avresan berättar han exklusivt för DN om sitt initiativ.

Visst är det välplanerat. Fredrik Reinfeldt har tänkt upprätta en internationell kommission för att klimatsäkra världens biståndsinsatser. Tanken är att arbetet påbörjas redan i höst och ska slutföras i samband med att Sverige tar över ordförandeskapet i EU andra halvåret 2009. Första halvåret 2010 är det valupptakt och andra halvåret 2010 ska svenska folket gå till valurnorna. Perfekt timing!

Dessutom ska The Commission on climate change and development ledas av biståndsminister Gunilla Carlsson, välkänd EU-profil. Syftet är att ta reda på hur man kan använda biståndet för att möta klimathotet. Ett sekretariat öppnas i Stockholm och både forskare och representanter från både givar- och mottagarländer engageras.

Det är ett otroligt bra initiativ. Är det någonstans man verkligen kan göra skillnad så är det just på detta området och med den målbilden. Arbetsfördelningen i alliansregeringen är genial; en strateg som regeringschef och operativa ministrar. Det är svårt att inte jämföra med tidigare (dåliga) exempel.

Etiketter: , , , ,