Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, juni 24, 2007

Sossestrategi och Shakespearecitat

DN Debatt idag har en artikel som får mig att tänka på ett citat från Hamlet av William Shakespeare: "Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över."

Thomas Östros och Luciano Astudillo skriver idag under rubriken S förtjänade inte att vinna valet 2006. Jag kan givetvis bara hålla med. Herrarna har fått partiets uppdrag att leda ett rådslag om framtidens jobbpolitik. Någon må le i sin himmel.

Det finns ett par intressanta reflektioner som inte kan undgås. Först det faktum att Luciano Astudillo envisas med att vara medlem i socialdemokraterna trots att han uppenbarligen är kommunist. Alla malmöpolitiker vet det; förutom han själv.

Det andra som tål att tänkas på är det faktum att innehållet i deras artikel tycks vara en blåkopia på moderaternas jobbpolitik, även om de först försöker blanda bort korten genom att hitta på en helt egen moderat jobbpolitik. En strategi som sossarna använt i alla år. Först talar man om vad man skulle önska att moderaterna vill göra som man tror att folk inte tycker om och sedan talar man om vad sossarna vill göra som man tror att folk tycker om:
Den intellektuella kärnan i den moderatstyrda regeringens jobbpolitik är att kraftigt öka inkomstskillnaderna i samhället. Och det är ju givet: om man gör livet tillräckligt eländigt för de arbetslösa så blir det färre arbetslösa.

Men vi är övertygade om att svenska folket inte vill ha ett samhälle där människor tvingas ha flera extremt lågt avlönade jobb för att klara sin grundläggande försörjning.
En strategi som har sin grund i socialdemokraternas tidigare informationsmonopol. Det mest intressanta är att man genom att säga det som inte är sant hoppas att folk ska tro att det faktiskt är sant! En tillräckligt ofta upprepad lögn blir till slut betraktad som en sanning.
En sak är säker. Vår förnyelse av socialdemokratins jobbpolitik innebär därför inget närmande till den borgerliga regeringen.
Och därefter beskriver herrarna utgångspunkten för sossarnas nya jobbpolitik:
DEN NYA ARBETSLINJEN. Det egna arbetet som grund för försörjning och makt över sitt eget liv är utgångspunkten för en god arbetslinje.
Ett pinsamt försök att manipulera, mina herrar! Skärp er! På den nivån måste man väl ändå kunna kräva mer? Att DN Debatt överhuvudtaget tar in artikeln måste bero på underhållningsvärde i förhållande till sommartorka.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , ,