Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, september 07, 2006

Dataintrång jämförs med livsintrång

De senaste dagarnas politiska diskussion har handlat om dataintrång. Socialdemokraterna har höjt tonen för varje dag och nu tycker vi kvinnor i Alliansens grupp för kvinnors trygghet det får vara nog. Vi har därför skrivit en insändare som vi skickar till Helge Håkansson på HD/NST idag.
Igår hävdade socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att dataintrånget i SAPnet har skadat socialdemokraternas valrörelse. Det är en smart strategi att redan före ett väntat nederlag kasta skulden på motståndaren. SAP är därmed helgarderade inför valresultatet. Om SAP vinner valet är det tack vare egen insats, om SAP förlorar är det på grund av andra. Hon var också väldigt tydlig med att det var synd om SAP. Det gamla hemska högerspöket hotar småfolket. Pinsamt.

Idag går hon definitivt minst ett steg för långt i offerrollen. Folkets sympatier tillfaller oftare David än Goliat. SAP framstår knappast som det lilla svaga partiet i en jämförelse med Folkpartiet Liberalerna. Olof Palme gjorde en goliat i valdebatten med Torbjörn Fälldin 1976. Resultatet blev en davidsregering.

När socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog säger att ”Lars Leijonborg agerar som en våldtäktsman”, har hon helt tappat verklighetsuppfattningen. Har hon ingen som helst empati? Hur tror hon att en våldtagen kvinna känner det när hon jämför ett dataintrång i SAPnet med ett intrång i en kvinnas innersta liv? Förstår hon inte vad hon egentligen säger? Hur kan hon jämföra ett skakat politiskt parti med en sårad och sargad kvinnas kropp och själ?

Vi har försökt att finna en förklaring till Marita Ulvskogs uttalanden. Det kan kanske vara så illa ställt att socialdemokraternas, och ursprungligen kommunisternas, kvinnosyn har internaliserats så väl i partiet att till och med kvinnorna omedvetet tagit den till sig.

Vänsterns kvinnosyn har satt sina tydliga spår i vår vardag: Maskiner är viktigare än människor. Materiella ting är viktigare än immateriella. Män är viktigare än kvinnor. Manliga yrken är viktigare än kvinnliga yrken. Män har högre löner än kvinnor.

Vi anser att alla människor har samma värde och att människor är viktigare än maskiner. Kvinnors upplevelser kan inte degraderas till en matematisk formel och deras kroppar ska inte förringas genom jämförelser med döda ting som datorer.

Alliansens grupp för kvinnors trygghet, Ängelholm

Christina Linnea Örtendahl (m)
Ann Hörnebrant-Sturesson (c)
Margareta Törnquist (kd)
Lisbet Enbjerde (fp)
Senare var det dags för SVT:s Utfrågningen med Lars Leijonborg. Efter en något försiktig inledning och 18 minuters programtid om dataintrånget, kom så äntligen intervjuarna till sakfrågor. De hade medvetet valt ut ämnen som inte är helt politiskt korrekta i sossarnas Sverige, som språkkrav, kärnkraft och betyg i ordning och uppförande. Men Leijonkungen visade än en gång tänderna och bet ifrån.

Publiken applåderade och massor av svenssons i tevesofforna jublade över hans raka och tydliga svar. Kort sagt: Lysande Lars Leijonborg! Nu vinner vi valet!