Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, augusti 30, 2006

Bodström inte bra för demokratin

Idag hade min lokaltidning en näst intill tom förstasida. En enda svart textrad ”hela den här tidningen är reklam för tryckfriheten” var det enda som avvek. En kampanj för tryckfrihet som Sören Karlsson, tf chefredaktör och ansvarig utgivare förklarar under rubriken God morgon!

Anledningen till att HD/NST och 168 andra dagstidningar gör reklam för tryckfriheten är att man från tidningsutgivarna anser att tryckfriheten hotas av politiska inskränkningar.

Tidningsutgivarna har gjort en undersökning bland riksdagsledamöter. Där svarar 74 procent av riksdagsledamöterna att det bör införas en lag som begränsar mediernas möjlighet att bevaka kända personer, det vill säga bland annat riksdagsledamöterna själva!

Som känd grundlagskramare håller jag med tidningsutgivarna om att trenden i samhället går mot mer övervakning och mindre frihet. Det är en farlig väg att gå. Men det anser inte socialdemokraterna i riksdagen. I deras värld är staten per definition god. Men om den inte är det då?

Att granska riksdagsledamöter är en av medias absolut viktigaste uppgifter. Annars hade vi inte vetat om Mona Sahlins missbruk av skattemedel, Leila Freivalds dubbelfel, Göran Perssons bristande laglydnad, Lars Danielssons lögner för att bara nämna några viktiga insatser från medias sida.

Justitieminister Bodström är kanske en bra jurist; men han är definitivt inte bra för Sveriges demokrati!