Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, augusti 29, 2006

Socialdemokratiska herrar och mutor

Via sms fick jag idag besked om att Malmö tingsrätt friat Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu och före detta socialdemokratiska landstingsrådet och före detta landshövdingen i Skåne län Bengt Holgersson frias från misstänkt mutbrott i samband med bjudresor till Sydafrika som de fått av IT-miljardären Dan Olofsson.

Dan Olofssons företag Sigma har gjort miljonaffärer med de socialdemokratiska herrarnas organisationer, men rättens bedömning är att gåvan berodde på vänskap.

Domen sätter på ett sätt punkt för spekulationerna om mutbrott rent lagligt. Men det hindrar inte att folkets rent moraliska dom fortsätter att diskuteras och slutligen blir en helt annan. Folkdomstolen är hårdare och i den är herrarna kanske redan dömda.

Framförallt är det svårt för väljarna att fatta beslut i valet utan att ta med tvivelaktigheterna kring mutbrott och bestickning. Snarare är det så att tvivlet avgör…. utgångspunkten blir det faktum att vännerna friades. Vissa kommer alltid undan – vi vanliga får alltid betala.

Kanske är det så att de socialdemokratiska herrarna vunnit sympatier och röster genom att erkänna sig skyldiga istället för att förneka? Historien talar inte bara emot utan också för det.