Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, september 03, 2006

Det handlar om demokrati

Som jag tidigare berättat bildade vi Alliansens grupp för kvinnors trygghet här i Ängelholm under veckan. Igår träffades vi och delade ut flygblad på gågatan och torget samt presenterades av partierna.

Flygbladen hade rubriken Det handlar om demokrati samt budskapet: Den yttersta utgångspunkten för vårt arbete är den grundläggande principen om alla människors lika rätt och värde. Vi anser att ingen människa ska behandlas sämre än någon annan på grund av sitt kön. Vi kommer att arbeta för kvinnor och barn i de politiska församlingarna och genom opinionsbildning. Vi känner med kvinnors erfarenheter och vill sätta kvinnors problem högt på den politiska dagordningen.

Kvinnoperspektiv på stadsplanering och genomtänkt belysning.
Fler poliser på gator och torg.
Skånes kvinnocentrum; en klinik med ansvar även för forskning, metodutveckling och kunskapsdelning.
Våldtäktskommission inom polisen i Skåne.
Varje våldsutsatt kvinna har rätt till en trygghetslots.
Garantera polisen nödvändiga resurser.
Domstolsväsendet ska utbildas om våld mot kvinnor.
Domstolsväsendet ska använda straffskalorna.
Statlig skadeståndsgaranti.
Mansjour med förebyggande uppgift och krav på behandlingsplan för redan dömda inom kriminalvården.


Margareta Törnquist (kd) hade samtal på torget och passade på att presentera gruppens arbete, liksom kommunfullmäktiges ordförande Ingvar Eriksson (m). Sedan gick Ann Hörnebrant-Sturesson (c) och jag längs med gågatan och samtalade med flanörerna och delade ut gruppens flygblad.

Vi upplevde ett positivt mottagande och fantastiskt intresse för vårt arbete. Kanske beror det på att vi är flera kvinnor i Alliansen som hjälps åt, kanske beror det på de ouppklarade våldtäkterna som skett här i stan, kanske beror det på att vi faktiskt vill göra något konkret.

Personligen tror jag på det senaste alternativet. Många, både män och kvinnor, uttalade sitt stöd för vårt arbete och sa att de tyckte det var ett jättebra initiativ. Speciellt vår uttalade strategi att arbeta för detta under hela mandatperioden i både kommun och region.

En mycket lyckad dag! Det känns bra att få ett positivt mottagande bland medborgarna i stan. Det stärker oss i det fortsatta arbetet.