Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, september 03, 2006

Fredrik Reinfeldt i Utfrågningen

Utfrågningen i SVT av Fredrik Reinfeldt är just avslutad. Och vad bra det var! Tydliga besked och klara svar på alla frågor. Inget passande eller hummande. Det fanns, som väntat, heller ingenting av det göranperssonskta sättet att yvas över hur duktig man är själv. Tvärtom. Fredrik Reinfeldts ödmjukhet är den största tillgången i valrörelsen.

Tyvärr kom intervjun att handla alldeles för mycket om sänkningen av A-kassan. Det beror på att journalisterna har internaliserat den socialdemokratiska hegemonin om nollsummespel. Så är det inte! Fler jobb och fler i arbete ger givetvis fler skatteintäkter och fler reformer.

Fredrik avslöjade också sin positiva inställning till städning och kokkonst (korvgryta till barnen). Den inställningen sympatiserar jag verkligen med. Han vet hur jag har det. Tiden räcker inte riktigt till, men visst känns det bra att städa och laga mat. Städning strukturerar tankarna och matlagning är en kreativ process som ger psykisk vila i valtider.

Mest uppskattar jag Fredrik Reinfeldts tydliga svar beträffande jämställdhet och klara deklaration om att moderaterna står bakom misshandlade kvinnor. Till skillnad från sossarna som hellre klemar med brottslingar.

Stilpoäng ges för Fredriks uttalande om politisk etik och det tydliga avståndstagandet till dagens politiskt mygel; politiskt arbete enbart med syfte att gynna sig själv och utnämningspolitiken i nepotismens tecken.

Mitt betyg för Fredrik blir fem M och stilpoäng. Jag sitter ner och niger. Nu vinner vi valet!

PS! Totto; du behöver inte bekymra dig. Vi fixar det! The Bandwagoon-effect är påtaglig ute bland människor.