Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, september 06, 2006

Val 2006: Duellen

Tv 4:s Duellen har just avslutats. Debatten mellan statsminister Göran Persson och utmanaren Fredrik Reinfeldt var ovanligt bra. Skillnaderna mellan debattörerna och regeringsalternativen framgick väldigt tydligt. För ovanlighetens skull var det enkelt att utse vinnare.

Fredrik Reinfeldt var överlägsen i de flesta debattgrenar. Viktigast var grenen "Verklighetsbeskrivning" och den vann (m) lätt. Nästa gren "Problembeskrivning" vanns överlägset av (m). Därefter följer givetvis grenen "Nödvändiga förändringar" vilket självfallet också gav (m) ytterligare poäng.

Göran Persson tog dock poäng i några grenar. En av dem var grenen "Undvik prata om den egna politiken" där han var helt överlägsen. Så också i grenen "Fablernas värld" som handlade om att fabulera om motståndarens politik. Fredrik Reinfeldt var tyvärr ingen stjärna på detta område.

Sammantaget vann Fredrik Reinfeldt duellen. Han var vid strålande hälsa, verkar ha prickat in formkurvan exakt till valdagen, har förutom tillgång till kartan dessutom uppenbarligen väldigt god kunskap om terrängen. Göran Persson tycks ha ett betydligt sämre utgångsläge. Han var trött, flåsade högt och verkade otroligt okunnig om terrängen. Dessutom verkade han renons på information om kartan.

Min slutsats är att The Bandwagoon Effect kommer att ha ovanligt stor betydelse i årets valrörelse. Jag satsar så klart på den vinnande hästen! Och vem gör inte det? Hur kul är det att vara med i det förlorande laget...