Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, november 08, 2008

Det interna arbetsklimatet i allians för Ängelholm

Lokaltidningen HD/NST skriver om att politikern Stig Andersson lämnar centern men stannar i politiken. Anledningen verkar vara att han anser att centerpartiet svikit sina väljare:
Centern har blivit ett stödparti till moderaterna, och det strider mot mina principer, säger Stig Andersson.
Stig Andersson kritiserar det interna arbetsklimatet i alliansen. Han reagerar starkt mot det han kallar för tystnadsplikt:
Det har inte varit tillåtet för alla att framföra idéer, och än mindre kritik.

– Det som skulle ut måste godkännas av alla fyra gruppledarna. Ett sådant system gynnar bara största partiet, moderaterna, hävdar Stig Andersson.
Eftersom jag inte längre deltar i den lokala politiken vet jag inte om detta överensstämmer med sanningen; men jag vet att det fungerade så inom Ängelholmsmoderaterna.

Jag håller med Stig Andersson om en slutsats, nämligen att: Ängelholm behöver ett borgerligt parti som tar tillvara mjuka värden.

Men jag har svårt för alla avhoppare som hänger sig kvar vid sina uppdrag. Det började med Anders Malm som hoppade av folkpartiet och gick med i moderaterna och ville behålla sin plats i socialnämnden. Därefter kom före detta äkta paret kristdemokraterna Törnkvist som gjorde samma vända. Här har Ängelholmsmoderaterna satt ribban genom att acceptera detta.

Normalt sett borde de platser som ledamöterna lämnat i nämnderna tillsatts av respektive parti, men i Ängelholm har moderaterna valt att låta fd folkpartister och fd kristdemokrater sitta kvar på sina uppdrag, fast nu med (m) efter sitt namn.

Är det förenligt med det demokratiska systemet? Jag skulle gärna vilja att någon statsvetare som är specialist på området undersöker förfarandet. Att du kan sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige är helt klart - där är du invald som person direkt av väljarna, men i nämnder och styrelser sitter du på ett partimandat.

Stig har sina kvaliteter; men jag hoppas att han väljer att avsäga sig sina nämnds- och styrelseuppdrag - för demokratins skull.

Etiketter: , , , ,