Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, september 27, 2008

Sossarna snodde sparpengarna

Näst intill dagligen publiceras insändare där pensionärer klagar över att de tvingas betala högre skatt än de som fortfarande arbetar. Oftast i samband med ilska över alliansregeringens skattesänkningar i form av jobbavdrag för förvärvsarbetande. Jag förstår pensionärernas ilska, men de är offer för en missuppfattning.

Deras ilska borde rätteligen riktas mot de tidigare socialdemokratiska regeringarna. Det är de som dolt sanningen om de inbetalda pensionspengarna. Det var inte så att ATP-reformen var en reform. Den var ett sätt att omfördela de avgifter som arbetsgivarna betalade in till de anställdas pension till omedelbar konsumtion för de yngre (läs: fyrtiotalisterna).

När pensionärsorganisationerna nu pratar om att pensionerna är uppskjuten lön som ska jämställas med lön eftersom den borde växt till på kontot under tiden; så förstår jag att det handlar om en gigantisk missuppfattning eller kanske rentav lurendrejeri/bondfångeri.

Sanningen är att det inte finns och aldrig har funnits något konto där pensionspengarna förräntats. Tvärtom. Pengarna är använda och inte bara dem - till och med spargrisen är såld för länge sedan.

Och när man sedan i reklam från företag när det gäller val av förvalting av pensionspengar får reda på att du enkelt kan påverka "din framtida lön" så är väl förvirringen total.

Jag tycker synd om alla pensionärer som av folkhemsprofeterna Tage Erlander, Olof Palme och Göran Persson, har lurats att tro att de hade en säker pension sparad i säkert förvar i statens kassaskåp. När herrar socialdemokrater i själva verket satte sprätt på varenda krona på att köpa presenter till folket för att bli återvalda.

Det känns fel, men jag ser också konsekvensen och den problematik som gör att även min generations barn och barnbarn kommer att få ta del av den slutliga fakturan för detta lurendrejeri i "den socialdemokratiska välfärdsstatens historia".

Men faktum kvarstår: det finns inga sparade pengar! De är lånade (eller stulna/förskingrade beroende på hur man väljer ser det) och konsumerade för länge sedan.

Det finns ingen alltså ingen "uppskjuten lön" bara en uppskjuten skuld. Och den borde betalas av dem som orsakat den, så rikta ilskan mot rätt mål! Och försök att istället vara glad över att det inte görs avdrag för upplupen ränta på pensionsutbetalningen!

Dagens citat:

Det som är svårast i världen att förstå är inkomstskatten.

Albert Einstein

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home