Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, september 10, 2008

Hur är det med verklighetsuppfattningen hos sossarna?

Sossarnas talesperson (herregud vilken titel, förresten) Ylva Johansson presenterade i Ekot en del av det de kommit fram till i sitt rådslag kring välfärden.

Intressant är att de verkar ha köpt regeringens verklighetsbeskrivning. För hon menar att om vi ska kunna finansiera välfärden behöver vi arbeta längre än nu. Men sedan återfaller Ylva Johansson i gamla vänstermyter:
– Den som redan har jobbat länge och är utsliten ska inte behöva jobba ännu mer. Men när alltfler skaffar sig en akademisk utbildning så det är klart att hela befolkningen inte heller kan gå i pension som en LO-arbetare när allt större andel också har en akademisk utbildning.
Spontant så undrar jag var hon har varit de senaste trettio åren. Har hon inte hört talas om utmattningsdepression och andra stressrelaterade sjukdomar som drabbar just akademiker! I dag är det inte människor med fysiska förslitnings- och arbetsskador som är den stora gruppen mottagare av sjukpenning.

Den tiden är länge sedan förbi när white-collar-workers värmde sina rumpor på mjuka stolsdynor i en behaglig salongsmiljö, medan blue-collar-workers slet ont för ackordslön i en bullrig och osande miljö. Tyvärr är Ylva Johansson långt ifrån ensam om att odla myten. Inom sjukvården fördelas pengarna mellan invånarna i kommunerna efter faktorer som viktar industriarbetare tyngre än akademiker. Vilket ger vid handen att Lund får mindre pengar till sjukvård än Landskrona per invånare.

Hur vore det att genom empiriska studier uppdatera sig några årtionden?

Det är visserligen sant att ingen har dött av hårt arbete, men varför ta risken?

Ronald Reagan

Etiketter: , ,