Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, mars 30, 2008

Teori har varit "finare" än praktik

Regeringens utredare presenterar idag ett förslag om att kraven för att komma in på gymnasieskolan ska höjas. Nu räcker det att ha godkänt i kärnämnena men framöver kommer det att krävas godkänt i tolv ämnen för studieförberedande program. Samtidigt föreslås det godkänt i åtta ämnen för de yrkesförberedande programmen.

Det tycker jag låter oerhört klokt. Och jag kan bara hålla med utbildningsminister Jan Björklund i hans kommentar om att man idag faktiskt lurar ungdomarna:
Idag luras en grupp elever på gymnasieutbildningar som de inte har förutsättningar för att klara av. Det är förödande för de ungdomarna, som går in med liv och lust på utbildningen och sedan tvingas de hoppa av och bli utslagna efter kort tid.
Det faktum att både ordföranden för Lärarnas riksförbund, Metta Fjelkner och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz tycker att förslaget är bra talar för det. Om det sedan kan hjälpa de elever som är skickligare i praktik än teori så har vi löst många ungdomars framtida lycka och många framtida samhällsproblem.

Det har varit en idiotisk ideologisk implicit inställning om att teoretiska ämnen är "finare" än praktiska som har styrt den socialdemokratiska skolpolitiken alldeles för länge. Jag har aldrig förstått det eftersom det enligt min mening inte går att lägga en värdering i utbildning och arbete; så länge någon behöver resultatet av det. Äntligen har den insikten kommit upp på den politiska agendan.

Hoppas nu att den implementeras i praktiken också...

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,