Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, april 04, 2008

Början till slutet för spelmonopolet?

Regeringen har utsett socialdemokraten Margareta Winberg till ny ordförande för det statliga Svenska Spel. Enligt Anders Borg har regeringen gjort ett strategiskt övervägande vid tillsättningen. Med Margareta Winberg som ordförande förstärks företagets inriktning mot socialt ansvarstagande och folkhälsa.
EU-kommissionen har ifrågasatt om motivet för verksamheten verkligen är skyddsintressen. I den situationen är det viktigt för oss att få en ordförande som tydligt markerar samhällsansvarsuppdraget, säger Anders Borg till Ekot.
Men det kan finnas en annan strategi bakom beslutet. Gör jämförelsen med försäljningen av Vin & Sprit. Det kan vara så att detta beslut är början till slutet för det statliga spelmonopolet. Med en starkare styrning från spelutveckling och breddande av marknader till socialt ansvarstagande och folkhälsa ökar utrymmet på spelmarknaden för andra aktörer.

Och ju bättre Margareta Winberg sköter sitt uppdrag ju mer naturligt blir det att avveckla den affärsdrivna speldelen av Svenska Spel och låta resterande delen av bolaget gå upp i folkhälsoinstitutet.

Jag välkomnar den utvecklingen och det tror jag att Joakim Rönngren på Ladbrokes.com också gör. Eller vad tror du Joakim?

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,