Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, maj 21, 2008

De tre rådsherrarnas Plan

Det var en gång en liten stad där allt var så fint och alla hade det så bra. Sällan stördes harmonin i staden av något hemskt. Men så en dag bestämde sig stadens furste att lämna Lilla Staden för ett finare ämbete i Stora Staden i norr.

Första tanken var att ämbetet skulle lämnas vidare i familjen, men vid närmare eftertanke var det nog inte någon bra idé. Den Lilla Staden låg ju trots allt inte i ett land där sådant förfarande är brukligt.

Så för att säkra successionsordningen utarbetades en Plan.

De tre rådsherrarna hittade en person som aldrig tidigare vistats i maktens korridorer, och som inte hade några som helst bindningar med Lilla Stadens styrande sekt. En person som garanterat skulle trilla i den fällan som de tre rådsherrarna gillrat och som inte förknippades tillräckligt med Lilla Stadens styrande sekt för att dess rykte skulle solkas.

När någon tid förflutit började den nya fursten göra misstag på misstag på grund av rådsherrarnas medvetna felinformation. Det skrevs några artiklar i Lilla Tidningen, men felen rättades inte till utan fördjupades.

Till slut blev den nya furstens största misstag uppmärksammat i Stora Tidningen. Och människorna i Lilla Staden började bli oroliga. Vad är det som händer i vår fina stad? Den vanliga harmonin stördes.

Fler och fler tyckte att den nya fursten skulle avsättas och att man skulle be den gamla fursten komma tillbaka, om så vore bara på deltid. Men den gamle fursten ville inte komma tillbaka till det lilla stadshuset. Det var mycket större och bättre i Stora Staden.

Nu var tiden inne för de tre rådsherrarna att presentera den första tanken: En i den gamle furstens familj skulle erbjudas ämbetet. Folket jublade!

Människorna i Lilla Staden tyckte inte om förändringar och att få en ny furste med samma namn som den gamle omtyckte fursten var ju förvisso en förändring, men en mycket mindre förändring än med någon helt ny.

Den förra fursten lämnade sitt ämbete och stadshuset, och kom aldrig mer igen. Åter råder harmonin i Lilla Staden. Alla fick det bra igen och de tre rådsherrarna nickade belåtet.

Dagens citat:

I de blindas rike är den enögde kung.

Niccolò Macchiavelli

Etiketter: , , , ,