Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, januari 08, 2008

Olaglig filippadelning?

Får jag dela Filippa K-tröjan med min väninna eller svärdotter? Eller betraktas det som olaglig filippadelning?

I dag skriver 13 (inte 7) moderata riksdagsledamöter att Horace Engdahl lierat sig med bakåtsträvande krafter. De varnar samtidigt för ett storebrorsamhälle där någon ständigt ska övervaka medborgarna så att de inte skickar en felaktig fil i mejlet till kärestan eller mormor.

De avslutar sin debattartikel mycket klokt. Frågan är ju inte svart eller vit; utan snarare grå...
Vad tycker författare i kontrollstater runt om i världen om att Svenska Akademiens sekreterare ansluter sig till särintressenas kamp mot fri informationsspridning? Det är lätt att kräva en hårdare lagstiftning, men svårare att stå för konsekvenserna. Är Horace Engdahl beredd att försvara det övervakningssamhälle som han nu har blivit pådrivande för?
Heder åt kvinnorna här från Skåne, Marie Weibull Kornias och Ann-Charlotte Hammar Johnsson, som tillsammans med övriga moderata undertecknare genomskådat Horace Engdahl och hans medförfattare. De företräder enbart distributörer, d v s profiterande mellanhänder, i kulturbranschen och inte de kreativa konstnärerna själva.

Det finns ingen motsättningen mellan äganderätt, upphovsrätt och avkriminalisering av fildelning. Konstnärer har i alla tider sålt sina verk en gång för alla. Det systemet kan gälla samtliga konstformer samtidigt som upphovsrätten bibehålls genom att skaparens namn publiceras.

Har någon hört talas om att designers på Volvo eller Filippa K springer runt och kräver betalt varje gång någon använder eller tittar på deras verk? Vad är det för skillnad mellan det ena verket och det andra; mer än formen?

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!