Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, december 30, 2007

Storasystersyndromet underskattat

Det finns olika teorier kring hur vi påverkas av vilken plats vi har i syskonskaran. Att Storasyster-syndromet och Duktig-flicka-problematiken är en viktig orsak till utmattningsdepressionerna är sedan länge ganska klart.

Och som om det inte räcker får vi nu veta att den förstfödda löper ökad risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, hjärtinfarkt och liknande, i förhållande till dem som är födda längre ner i syskonskaran. Det visar en ny svensk studie gjord på fem miljoner kvinnor och män, rapporterar Ekot.

Att den förstfödda ofta har höga krav på sig som kanske medför att de stressar mycket och har problem med att kanske hinna med i sitt liv och då blir det stress och hjärt-kärlproblem, säger docent Peter Nilsson.

Kan man få ändra sig och bli lillasyster istället? Det är inte rättvist att jag ska ha 10 till 20 procents större risk att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar bara för att jag är äldst. Förr i tiden hade den förstfödde sin rätt, nu har vi bara skyldigheter och dessutom ska vi straffas för att vi är duktiga.

Tänk vad friska vi skulle vara om vi levde som lillebror och lillasyster allihopa. Det skulle spara massor av pengar i samhället. Lätt som en plätt att minska utbetalningarna från sjukförsäkringen. Lek länge och lev länge.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!