Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, januari 03, 2008

Lagen om fildelning bevis på reaktiv politik

Ett par timmar före Stieg Larssons senaste bok lanserades som ljudbok fanns den olagligt att ladda ned, skriver Hans Wallmark (m), riksdagsledamot från Ängelholm i NST/HD idag.
Ja, men att det är olagligt att ladda ner en ljudbok beror helt och hållet på att ett antal politiker i Sveriges Riksdag lyssnat mer på skivbolags- och bokförlagsdirektörer än på de människor som röstat på dem. Den lagen måste vara en av de mest idiotiska som stiftats av Sveriges Riksdag. En lag som inte har folklig legitimitet är tandlös. De allra flesta betraktar sig inte som brottslingar när de laddar ner en bok, film eller musik. Jag instämmer helt i Hans avslutning: Förhoppningsvis får vi också snart en lagstiftning som gör att alla former av skapande skyddas genom en fungerande upphovsrätt!

Men jag anser att det finns andra och bättre sätt att värna om upphovsrätten än att kriminalisera nedladdning. Hans är inne på en den tankebanan när han skriver: Att Sverige tar strid för likadan momssats på alla sorters böcker, oavsett om det handlar om inbundna romaner eller lyssnarböcker, är bra.

Helt rätt, men det är inte så verkligheten ser ut i Sverige. Momssatsen skiljer mellan olika typer av kulturupplevelser. Det tyder på att riksdagspolitiker gör skillnad på kultur och kultur. Jag tycker inte att skattesatser ska vara en värderingsfråga, utan en ekonomisk och juridisk fråga. Det syns också i diskussionen om upphovsrätt. En konstnär som säljer sitt verk får inte betalt varje gång någon tittar på den, medan författare och kompositörer får betalt varje gång någon läser, tittar eller lyssnar på deras verk.

Se över hela frågan och ta in alla typer av kulturformer. Håller med Hans om att mycket har hänt på kulturmarknaden och det som fungerade för trettio år sedan fungerar inte idag. Den idiotiska lagen om att förbjuda fildelning är bara ytterligare ett bevis på att politiken blivit reaktiv. Det är dags att ändra på det. En uppgift för dig Hans!

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!