Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

torsdag, december 20, 2007

Strövelstorp - hela byn mot politisk korrekt rektor

Så har till och med min lilla stad Ängelholm drabbats av den märkliga nytraditionen att skolavslutning inte får firas i kyrkan. I Helsingborgs Dagblad/Nordvästra Skånes Tidningar intervjuas rektorn på Strövelstorps skola Anders Nilsson som tagit det politiskt korrekta beslutet.

Det mottas med protester. Eleverna har skrivit under en protestlista som lämnats till rektor. Skolans föräldraförening har fått samtal från besvikna föräldrar, far- och morföräldrar.

Styrelsen i Strövelstorps byalag har fått många telefonsamtal från bybor som är kritiska till skolans beslut. Många tycker att det är jättetråkigt. Det är en ganska stark opinion, säger byalagets ordförande Peter Andersson till HD/NST.

Man kanske inte måste ha bön eller gudstjänst men en präst måste ändå få säga varför vi firar jul
, menar föräldraföreningens ordförande Åsa Hammarlund. Och fortsätter: Vi hade hoppats på att eleverna skulle få arbetsro och att fokus skulle ligga på att eleverna når högre mål i sin utbildning. Istället ska vi diskutera sådant här.

Och jag kan bara hålla med föräldrarna. Skolan i Strövelstorp har extremt många elever som inte får godkänt i kärnämnena i årskurs nio. Det finns egentligen ingen yttre förklaring som t ex hög andel invandrarbarn eller låg utbildningsnivå hos föräldrarna till detta skolans misslyckande. Men det är ju inte svårt att se sambandet mellan elevernas bristande kunskaper och rektors fokusering på "skenmanövrar" som feltolkningar av diskrimineringsombudsmannens skrivelse.

En rektor ska inte lägga en massa tid på att slåss mot föräldrar, bybor och elever utan istället ägna all sin kraft åt att se till att undervisningen håller hög klass. Jag är hjärtligt trött på alla politiskt korrekta rektorer och lärare. Det enda de åstadkommer är elever som slutar nian sämre rustade för livet än vad de var den dagen de började förskoleklassen! Barn är inte dumma; men somliga vuxna vill gärna tro det. Släpp prestigen och ägna dig åt ditt arbete som rektor!

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,