Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, december 22, 2007

Självklara fakta på bordet

Nordvästra Skånes Tidningar har en intervju med näringslivskoordinatorn Sebastian Månsson. Jag läser igenom artikeln för att det är ett spännande arbete och ämne för Ängelholms framtid.

Några punkter som tas upp är speciellt intressanta för mig som inte är barnfödd i Ängelholm. Först det självklara faktum att Änab inte längre heter Änab. Det var nämligen så att man kom fram till den fantastiskt överraskande slutsatsen att ”ingen ute i landet hade en aning om vad de fyra bokstäverna stod för.”

När man nu efter många år kommit på detta självklara faktum heter organisationen bara Ängelholms Näringsliv. Ett led i arbetet med att försöka vara tydlig i kommunikationen. Det är dock inte den enda förkortningen som ter sig obegriplig för utombys och som borde förtydligas. Tyvärr finns det alltför många hemmablinda gamlingar på ledande poster för att få ordning på sånt. Skygglapparna är betydligt vanligare än röntgenblick.

Den andra punkten som diskuteras är att kommunen ska kunna ta fram planer för att kunna serva företag som plötsligt hör av sig med önskemål om att etablera verksamhet i kommunen. En lärdom från Biltemas tänkta etablering i stan; de valde slutligen Halmstad som etableringsort istället.

Utredningen som Sveriges kommuner och landsting utfört visar på faktorer som ”svag ledning, petitesser, otydlig mål och avsaknaden av mark för stora företag.”

Det är väl ganska givet att om näringslivsorganisationen ska kunna serva inflyttande företag och privatpersoner krävs faktiskt byggklara tomter för såväl industri, handel och boende. Här har vi i Ängelholm mycket att ta igen. Nu har vi äntligen satsat pengar i budgeten till nästa år, för att kunna arbeta med ett strategiskt planarbete. Det borde kommunstyrelsen gjort för många, många år sedan. Då hade vi inte behövt anlita konsulter nu för att få påpekat fullständiga självklarheter.

Men – bättre sent än aldrig.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , ,