Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, december 01, 2007

Allt utom behovet styr svensk sjukvård

Operationssalarna på de skånska sjukhusen används inte effektivt, rapporterar Radio Malmöhus och Ekot. Enligt en rapport som Region Skåne låtit göra står mer än 15 procent av operationssalarna tomma.

Vilken överraskning! Så har det varit sedan jag arbetade som politisk sekreterare och den tjänsten slutade jag 1998. Rapporten berättar den självklara slutsatsen:
Det är inte samma salar som står tomma hela tiden, utan det är olika salar på olika sjukhus runt om i regionen som inte utnyttjas till fullo. Till viss del begränsas användandet av hur många eftervårdsplatser det finns på sjukhusen, och också operationspersonalen skulle kunna användas effektivare.
Visst är det så! Operationssalar används oftast bara under kontorstid. Bara genom att utnyttja lokaler och utrustning 24 timmar om dygnet skulle hälften av den kostnaden försvinna. Men samtidigt är köerna till operationer så långa att man genom att vända på problemet och operera 24 timmar om dygnet skulle spara in massor av lidande, sjukpenning och läkemedelskostnader. Men det går ju inte, eftersom vi inte utbildar tillräckligt med läkare och de som finns inte får arbeta övertid eller öppna egna kliniker.

Problemet visar också på ett av de största problemen i svensk sjukvård, nämligen att vi har alldeles för gott om stora, fina lokaler och ny utrustning men inte ekonomi och intresse av att anställa sjukvårdspersonal och låta dem arbeta så mycket som behövs för patienternas skull.

Det visar i sin tur på det allra största problemet i svensk sjukvård: Den styrs inte av behovet utan av politiker, fackföreningar, strukturer, snedvriden konkurrens, diverse märkliga offentliga ekonomiska system med mera med mera...

Jag tycker det är högt på tiden att vi inte bara talar om hur det ser ut i den ena studien efter den andra, utan faktisk talar om hur vi tycker att det bör vara och hur vi ska göra för att få det så!

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,