Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, november 27, 2007

Det är skillnad på flyktingar och flyktingar...

Den gamle sossen, tillika kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Göran Johansson anser att de flyktingar som kommer till Sverige med hjälp av människosmugglare bör utvisas.

Hans uttalande indikerar att han ser på flyktingarna utifrån kommersiella perspektiv.
Det enda jag kan acceptera är ideell smuggling av människor ur en diktatur, eller någon som utsätts för tortyr. Men när man tar betalt är det inte längre gjort med känslor, då är det en affärsidé. Att tjäna pengar på människors olycka måste bekämpas i alla avseenden.
I Ekot återges följande intervju med socialdemokraternas starke man i Göteborg, Göran Johansson:

Därför tycker du alltså att de flyktingar som använder sig av människosmugglare ska kastas ut?

– Om vi inte markerar att vi inte accepterar att man kommer hit som smugglad, om det sprids att vi ordnar falska pass, då får vi en flyktingström som ökar kraftigt. Enligt Migrationsverket kommer vi då att få människor som har fem olika pass, det håller inte i längden.

Då ska de skickas tillbaka helt enkelt?

– Ja, jag tycker det, för att markera. Om vi inte gör det, så innebär det att folk betalar för att komma hit. Jag tycker att vi ska ta emot flyktingar i Sverige, och det är det mänskliga behovet som ska styra, inte vem som har råd att betala en smugglare.

Det handlar ju om tusentals människor som ska skickas tillbaka, enligt dig?

– Ja, då får det bli det. Om vi inte markerar nu, blir det ännu fler sedan.

Det kan onekligen tolkas på olika sätt. Anser han inte att de flyktingar som kan betala smugglare för att komma hit, ska få stanna här? Anser han att bara de som inte har råd att betala smugglare ska få stanna här? I så fall: hur ska de kunna komma hit? Vill han kanske rentav inte ha några flyktingar alls här? I alla fall inte i Göteborg där han bor, eller?

Det kan ju också vara så enkelt att han inte vill ha några flyktingar över huvud taget i Sverige. Har han kanske fått uppdraget att kolla av den allmänna opinionen på det att ingen skugga må falla över Mona Sahlin och sossarnas partistyrelse? Sossarna har väl sällan tvekat att lägga fram populistiska förslag. Det enda som talar mot senaste alternativet är att det inte är valår...

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,