Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, november 24, 2007

Information, reklam eller propaganda?

Läkemedelsverket kritiserar marknadsföringen av Gardasil, det receptbelagda vaccinet som skyddar mot Humant Papillom Virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Lennart Forslund på Läkemedelsverket tycker att reklamen är oetisk och säljfrämjande och säger till Ekot:
Framförallt så reagerar jag mot att de så uppenbart riktar sig till just tonårsflickor med den här typen av reklam. Det tycker jag företaget bör ta sig en funderare på, om det kan vara försvarbart ur etisk synvinkel.
Det här är så typiskt! Så fort flickor och kvinnor har möjlighet att ta ansvar för sig själva reser sig pekpinne-gubbarna från sina beslutstroner och taburetter för att stoppa det!

Och i Sverige skrämmer man folket (läs flickorna) med den hemska reklamen som tvingar alla dumma människor (läs flickor och kvinnor) att göra saker som de egentligen inte vill bara för att de blir lurade till det och inte vet sitt eget bästa. Och givetvis används även de elaka kapitalistiska läkemedelsföretagen med sina egoistiska motiv, som bara vill tjäna pengar på människors rädsla att dö i skrämselpropagandan.

Samtidigt förstår jag Lennart Forslunds reaktion. Han vill ju inte bli av med jobbet; lönen och statusen. Och så skulle det ju ställa till en hel del i den gällande diskursen om kvinnor börjar agera som subjekt istället för som de objekt för "godhet" som mycket syftar till. De små liven får ju abslolut inte förstå sitt eget bästa. Då skulle ju somliga kunna kännas sig överflödiga.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , ,