Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, september 16, 2007

Svensson, Svensson en utmärkt tidsspegel

Svensson, Svensson är tillbaka med nya avsnitt. Det har gått tio år sedan sist och det var märkligt vad tiden sprungit förbi Gustav Svenssons rollfigur. Visst har jag känt att samhällskontexten förändrats, men nu blev det verkligen uppenbart.

Intressant att upptäcka det så tydligt i en underhållningsserie, istället för i en statsvetenskaplig analys. Det blev så tydligt hur malplacerad den arbetslöse brevbäraren och socialdemokraten Gustav Svensson var i nutid. Han verkade ha förvarats på det kungliga postverkets stängda kontor de senaste tio åren och helt plötsligt blivit hittad och utsläppt i en helt annan värld.

En värld med en borgerlig regering, en hustru som är folkpartist och en son som är civilekonom. Än värre: svärsonen tjänar mer som pinnviftande dirigent än vad Gustav någonsin kunnat drömma om. Världen rämnar och det går långsamt upp för honom att han levt i en samhällslögn i hela sitt liv.

En hederlig arbetare i statlig tjänst som blivit arbetslös och springer runt i sin uniform i ett sista försök att upprätthålla hedern. Stackars Svensson, Svensson.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , ,