Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, september 11, 2007

Varvsarbetarprotest: Kom och köp en skånsk japan

När statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Karlskrona samlades varvsarbetarna från Kockums för att protestera mot att regeringen kommer att stoppa materielprojekt inom försvaret. SvD hade avslöjat detaljer kring budgeten som de lokala tidningarna publicerade på morgonen innan besöket.

Fredrik Mellberg på SvD skildrar mötet med hjälp av bästa mediedramaturgi. De små snälla och besvikna varvsarbetarna ställer den store elake gemena statsministern mot väggen vid arbetsförmedlingen. I artikeln skriver Mellberg:
Erik Karlsson, Seko-ordförande på Karlskronavarvet och Marinbasen, fick ställa några frågor till statsministern, men han kom tomhänt.
Ja, du ser. Fy, vilken elak politiker han är den där moderaten. Det visste man väl att de var hjärtlösa de där moderaterna. När strukturomvandlingen i varvsindustrin pågick som värst med Landsverken i Landskrona och Kockums i Malmö så demonstrerade facken. Man skanderade och annonserade:
Kom och köp en skånsk japan
Händerna är flinka och ryggen den är mjuk
och aldrig blir en sådan någonsin sjuk
Och sen fick de ju en helt ny och fin bilfabrik istället. Ja visst var det bättre förr. När politiker var resande i industristöd möttes de av arbetare med samma glittrande ögon som barnen har när tomten kommer. Den julklappen fick arbetarna själva betala flera gånger om. Det enda som hände var att strukturomvandlingen tog längre tid och därmed förlängde smärtan och kostnaden. Som att dra av ett gammalt plåster riktigt, riktigt långsamt istället för att dra till med ett ryck.

Men, samtidigt finns en ohelig allians som jag inte kan undgå. SvD skriver:
Arbetsgivaren godkände spontant att vi stämplade ut och gick ner till arbetsförmedlingen för att få till ett möte med Reinfeldt. Vi är ganska uppretade och förbannade på att moderaterna gör på det här viset. Reinfeldt hade inte min röst i förra valet, men nog trodde jag att de åtminstone skulle satsa på försvaret, sade Mats Pettersson, som jobbat på varvet i "evigheter".
Ja, inget förenar som en yttre fiende. Helt plötsligt sitter arbetsgivaren och facket i samma båt! Och det får de i och för sig gärna göra för min del. Men jag vill inte vara med och betala båten. I alla fall inte bara för att de ska få sitta där och meta på samhällets bekostnad. Samtidigt har försvaret problem med att svenska försvarets soldater har gröna kamouflagevästar i öknen. De har inte råd att förse dem med sandfärgade.

Den enda som har verklighetsförankring i sammanhanget är faktiskt Fredrik Reinfeldt som konstaterar regeringen inte kommer att garantera några försvarsbeställningar alls för sysselsättningens skull. Tack för det Fredrik! Vi är många kvinnor som tyckt det i många år. Det finns viktigare saker för mänskligheten att syssla med än att tillverka och sälja försvarsmateriel eller som det egntligen borde benämnas: KRIGSMATERIAL.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,