Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, september 15, 2007

Beslutsunderlag blir hemligt

Råkade läsa rubriken Beslutsunderlag blir hemligt på Uppsala Nya Tidning och fastnade. De berättar att politikerna i miljö- och hälsoskyddsnämnden inte vill att allmänheten ska ha insyn i den politiska beslutsprocessen. ”Medborgare som vill påverka debatten får vänta tills politikerna fattat beslut. Men då är det för sent.”

Vi har haft den diskussionen här i Ängelholm, och byggnadsnämndens beslutsunderlag är hemliga. Jag läser nyfiket vidare. Tidningen intervjuar kommunstyrelsens ordförande, moderaten Gunnar Hedberg som är kritisk till ett beslut om total sekretess. Med hänsyn till enskilda personers integritet har han en viss förståelse för att man inte vill offentliggöra arbetsmaterialet utan väntar med det tills beslutet har fattats,
Men när det gäller andra typer av ärenden, t ex planer av olika slag, förslag på vilka gator som ska öppnas eller stängas osv, bör man ha en så stor öppenhet som möjligt, till förmån för den allmänna debatten.
Jag håller med Gunnar Hedberg. Medborgarnas möjlighet att påverka ”sina politiker” är oerhört viktig. Vi måste värna offentlighetsprincipen och inte kalla allt för arbetsmaterial, eller utkast, för att komma undan lagstiftningen. Det hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle att undanhålla journalister och allmänhet möjligheten att komma till tals innan besluten är fattade.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Klittervägen bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , ,