Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, september 14, 2007

Förbjud farliga ord som Franco Frattiti, förslag och november

EU-kommissionären Franco Frattini som ansvarar för justitie-, frihets- och säkerhetsfrågor att han vill undersöka möjligheten att censurera sökningar efter ord som kan kopplas till terroristaktioner på Internet.

Det går snart inte en dag utan att yttrande- och tryckfriheten hotas. Det senaste hotet kommer dock från oväntat håll. Det är EU-kommissionären Franco Frattini, med ansvara för justitie-, frihets- och säkerhetsfrågor, som enligt SvD sagt att ”han vill undersöka möjligheten att censurera sökningar efter ord som kan kopplas till terroristaktioner på Internet.” Han vill förbjuda farliga ord som bomb, döda, massmord och terrorism.

Jag utgår från att han inte vet vad han säger. För det första så finns redan den tekniska möjligheten att censurera sökningar på Googles. I Kina finns till exempel inte ord som mänskliga rättigheter. För det andra så måste vi värna yttrande- och tryckfriheten inom EU; inte tvärtom. Så fort vi börjar tumma på den så hamnar vi i en fullständigt omöjlig diskussion kring värderingar och tolkningsföreträde.

Behöver inte gå längre än till Per Ström, medlem i regeringens IT-råd, som intervjuas i samma artikel. Han kommer att vilja förbjuda farliga ord som elektronisk övervakning och Franco Frattini. Då kan inte Frattini lägga fram sitt förslag i november. Och om jag bestämmer att vi förbjuder ordet förslag, anti-terror-lagar och november, så slipper vi både detta idiotiska påhitt och en hel månad med skånsk vinter!

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , , ,