Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, september 12, 2007

Oh lord, won´t you buy me a pink Porsche!

SvD var snabbt ute och refererade den presskonferens som Fredrik Reinfeldt kallade till i förmiddags. Han presenterade Ewa Björling som ny handelsminister.

Jag hade turen att kunna lyssna på presskonferensen i P1:s direktsändning via datorn på jobbet. Det var en luttrad statsminister som började redogörelsen med att tala om att Ewa har åkt fast för fortkörning i somras. Hon körde i 68 km på en 50-sträcka och fick betala x antal kronor i böter. Hon äger en lila Porsche och är mycket intresserad av bilar.

Artikeln i SvD förklarar varför:
Jag har ju lärt mig att människor inte alltid minns allt från sitt eget liv. Vi vill bara berätta det vi vet, säger Fredrik Reinfeldt.
Hela presskonferensen balanserade på gränsen mellan ironi och allvar. En luttrad statsminister och tunnelseende journalister gjorde att hela tillställning nästan framstod som en teaterföreställning med avsikten att få igång en diskussion kring Jantelagen och det lutheranska arvet. Begreppet nåd är bortglömt för länge sedan, däremot accepteras tycka-synd-om-begreppet.

Det blev tydligt när Fredrik Reinfeldt fortsatte med att tala om att Ewa använt svart arbetskraft för länge, länge sedan för städning och till en vän till hennes dotter fått betalt för barnpassning, tror jag han sa.

Sedan fick jag reda på att hon bor i en villa på Ekerö som har ett taxeringsvärde på x antal MKR och som dessutom har sjöutsikt. Statsministern fortsatte att räkna upp allt hon ägde och hade och redogjorde tydligt för varje krona hon betalat i enlighet med svensk lagstiftning. Hon har även åkt fast för att ha dumpat jordmassor utanför tomten, berättar DN. Och hon har dessutom betalat tilläggsavgift!

När det sedan var journalisternas tur att ställa frågor handlade det om hon betalat tevelicens och hennes lila Porsche, och hennes lila Porsche och hennes lila Porsche…givetvis spelade just färgen stor roll i journalisternas frågor. Något som jag antar att Fredrik Reinfeldt säkert kalkylerat med. Varför skulle han annars nämna färgen? Och varför var det värre att den var lila än att det var en Porsche. Nu slapp vi i alla fall alla diskussioner om varumärket till förmån för färgen. Kan man ha en handelsminister som kör runt i en lila Porsche? Det är en knäckfråga!

Jag skulle gärna vilja veta mer om Ewa Björling som person och politiker, men hennes kompetens för uppdraget som Sveriges handelsminister var det ingen journalist som var intresserad av. Men det kanske beror på att hon är kvinna? Journalisterna är knappast föregångare i likabehandling.

Jag fick känslan av att statsminister Fredrik Reinfeldt njöt av att journalisterna led av yrkessjukdomen small group thinking och tunnelseende i så hög grad att de inte förmådde inse hur småaktiga och trångsynta de framstod i allmänhetens ögon.

Sverige är ett märkligt land. Ewa Björling är en välutbildad, skicklig kvinna med erfarenheter som tillför regeringen en ny kompetens. Men jag vågar gissa att om hon presenterats som en stackars kvinna, som växt upp under besvärliga förhållanden med utedass och missbrukande föräldrar, hade hoppat av gymnasiet, och i stort sett misslyckats med det mesta hon företagit sig då hade hon mottagits med önskemål om individuella intervjuer från en samlad journalistkår.

Inte fan ska man behöva be om ursäkt för att man är en duktig kvinna och gillar snabba bilar! Lycka till Ewa! Och grattis Fredrik till ett bra val!

Vill du veta mer om Ewa så besök hennes hemsida. Media lär inte förmedla några positiva väsentligheter om vår nya handelsminister.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , , ,