Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, maj 22, 2007

Smärta, sjukskrivning och politisk korrekt skolmedicin

Ekot rapporterar idag om en studie av doktoranden Eva Skillgate på Karolinska Institutet som visar att alternativ till skolmedicinen kan ge bättre resultat.

Hennes studie visar att patienter med rygg- och nacksmärtor får betydligt bättre hjälp om de går till en naprapat, än om de erbjuds de behandlingsmetoder som de flesta landsting erbjuder idag. Det visar den första stora utvärdering som hittills gjorts av naprapati som smärtbehandlingsmetod.

Resultatet som publiceras i den amerikanska tidskriften Clinical Journal of Pain, visar att mer än hälften av de patienter som besökt naprapat kände sig väldigt mycket bättre efter 12 veckor. Det ska jämföras med de patienter som fick vanlig skolmedicinsk behandling inom landstinget. Där upplevde endast var tionde patient en förbättring.

Med det resultatet verkar det självklart att naprapatisk behandling borde erbjudas till alla patienter med denna typ av smärta. Men så enkelt är det inte. Skolmedicinen subventioneras, till skillnad från alternativmedicinen, av samhället. Det innebär att den som håller till godo med den politiskt korrekta skolmedicinen tvingas fortsätta att ha ont och vara sjukskriven. Medan den som har pengar och är beredd att betala för den alternativa vården istället kan slippa smärtor och återgå till arbetet.

Detta är ett faktum som jag anser att man från politiskt håll måste uppmärksamma. Kommittén för Alternativ Medicin arbetar för att jämställa alternativ- och komplementärmedicin med skolmedicin. Jag hoppas att upplysningstidens perspektiv kan lämna lite plats för antikens och renässansens tankesätt även bland politikerna. Människan är komplex och kan inte förklaras med en enkel formel.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,