Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, maj 09, 2007

Business as usual, sa Persson

Specialisten på att vända kappan efter vinden, före detta statsminister Göran Persson, blir Senior advisor till konsultföretagen JKL. Eller hur ska man annars tolka det faktum att han tidigare kritiserat kompisen Rosengren som gick från porrklubbsaffären till Stenbeckssfären. Men det är ju skillnad på folk och folk:
- Men jag tänker inte delta i någon lobbyverksamhet och jag ska självklart inte göra något som strider mot mina grundläggande värderingar, säger Personliga Persson.
Hur skiljer man på lobbyism och politisk rådgivning för näringslivet? Var exakt går den gränsen? Vid Perssons värdering om "business as usual" eller? Skulle bra gärna vilja veta. En närmast gigantisk forskningsuppgift...

Göran Perssons komplex när det gäller Carl Bildts axlande av Olof Palmes mantel i den internationella rollen, som Persson aldrig riktigt lyckades med, lyser igenom. På DN:s Kari Molins fråga om vad han kan ge råd om svarar han:
- Jag tror att jag har vunnit en erfarenhet under så många år som gör att jag också kan ge ett och annat gott råd till svenskt näringsliv i Europa och i Ryssland.
Och sedan kommer den än mer uppenbara slutsatsen om att han gör helt rätt, även om alla andra tidigare har gjort helt fel: "GÖRAN PERSSON TROR att både politik och näringsliv tjänar på att gränserna dem emellan luckras upp.
Internationellt är det en mycket vanlig företeelse. Men i Sverige är gränssnittet politik-näringsliv ganska lite utvecklat. Det är å andra sidan också en styrka att de båda inte blandas ihop för intimt. Och fortsätter: Men det har aldrig varit den svenska traditionen och jag tror vi har förlorat på det.
En sanslöst bra lektion i konsten om att vända kappan efter vinden! Det är du bra på Göran, men jag säger bara: Shame on you!

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home