Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

måndag, maj 07, 2007

Klimathotet ett politiskt påhitt

Denna vecka stiger temperaturen rejält i Sveriges Radio, berättar de. De har temavecka Klimatfeber i alla kanaler och alla program. Politiskt korrekt Public Service-radio. DN stämmer in med en artikel med rubriken Klimathotet oroar svenskarna.

Enligt en Sifoundersökning som Sveriges Radios Ekoradaktionen låtit göra, känner över 60 procent av svenskarna oro inför klimatförändringarna. Och generellt sett lär kvinnorna vara. Personligen är jag mer oroad av klimakterieförändringarna och att mina lavendelplantor och kryddörter ska frysa på balkongen.

Jag är ärligt talat så trött på allt prat om klimatfeber; det går inte ens att lyssna på Meny eller Odla med P1. Under stenåldern hade vi Medelhavsklimat i Skåne. Var det människan som orsakat det? Kunde det bero på att de odlade dinkel och fiskade i Åhus kanske?

Nej, jag ser det bara som ett nytt sätt för alla som är emot kapitalism och tillväxt att skapa dåligt samvete hos gemene man. Klimathotet är ett politiskt påhitt, som passar vissa partiers strategier.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , ,

2 Comments:

 • At tisdag, 08 maj, 2007, Blogger Tänkande politiker said…

  För att testa hur omfattande klimathotet är i Ängelholm gjordes förra veckan en test i 7 dagar. 10 möss stängdes inne i en miniatyrmodell av Ängelholm, där luften hade samma koncentration som luften i verkliga Ängelholm och där temperaturen också var densamma. Efter 7 dagar var alla tio mössen döda. När man analyserade orsakerna fann man att en mus dött av det varma vädret, två hade dött av luftföroreningarna i centrum. Övriga 7 hade blivit ihjälslagna när de gick på åpromenaden.

   
 • At tisdag, 08 maj, 2007, Blogger Magnus Persson said…

  Att klimathotet finns är inte någon överdrift. Stiger vattenytan ligger exempelvis Skanör-Falsterbo risigt till vid redan relativt små förändringar.

  Problemet är bara att allting fått kvällstidningskaraktär - dvs hysteri. Man kunde förvisso knappast vänta sig annat från tidningarna som så lite som ett år innan körde kampanjer mot de "höga bensinpriserna".

  Det är helt enkelt många år kvar tills det är dags för panik. De här förändringarna kommer inte att komma över en natt utan ta ett antal er. På en geografisk skala fortfarande oändligt snabbt, men inget problem för människor.

  Problemet för mänskligheten ligger på en annan nivå - kommer vi kunna ställa om vårt samhälle, och särskilt matproduktion, för att klara av förändringarna? Även om samhället inte går under kommer det troligen behövas mer arbete för att försörja världens befolkning, och det är nog så illa. Vad kommer dessutom exempelvis skyddsvallar runt låglänta kustområden kosta?

  Det är fortfarande inte något som går att göra åt, men som privatperson är det enda man egentligen kan göra att se till att vara sparsam med användandet av bensinbilen, undvika flygresor om det inte är absolut nödvändigt, samt om man är husägare se till att huset är välisolerat och har ett ekonomiskt uppvärmningssätt. Alla dessa åtgärder är även bra för plånboken, och samtliga är någorlunda långsiktiga. Panik hjälper föga!

  Övriga problem är faktiskt samhälleliga - energiförsörjning, teknikutveckling, infrastrukturutbyggnad, etc. Som enskild person är det mesta du egentligen kan göra att påverka politiken åt det bättre. Enda undantaget är väl om du är ingenjör - och kan utveckla ny miljöteknik...

   

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home