Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

onsdag, maj 16, 2007

Carl Bildt och yttrandefriheten

Det var i Ekots lördagsintervju den 21 april som Tomas Ramberg konfronterade Carl Bildt med frågan om varför han tillät rasistiska kommentarer på sin blogg Alla dessa dagar.
Jag kan ta bort dem men de ligger fortfarande i arkiven. Det är det som är problemet. Hade jag tagit bort den hade det inte gjort någon större skillnad, menade Carl Bildt i programmet.
Uttalandet föranledde givetvis några att anmäla utrikesministern för hets mot folkgrupp. Det är onekligen en intressant fråga. Carl Bildt hade spärrat vissa personer och tagit bort möjligheten att kommentera utan att öppna ett konto. När vänsterextremisterna i Afa, Petters anhang härjade som värst, beslutade jag i likhet med Fredrick Federley att ta bort möjligheten att kommentera inläggen anonymt. Dock inte till någon större nytta i och för sig. Så snart en ny stolpe sätts upp finns alltid någon som ser det som en sport att runda den.

En uppenbar fördel finns dock: anonyma kommentarer anses sällan seriösa. Det du inte kan stå för är ganska ointressant, inte minst i den politiska världen. Det kan förvisso verka som att feghet och vända-kappan-efter-vinden-beteende lönar sig; men endast på kort sikt. I ett längre perspektiv kräver politik förtroende och tillit.

Idag meddelar justitiekanslern att han inte kommer att pröva om utrikesminister Carl Bildt ska åtalas. Hans blogg bedöms inte skyddad av grundlagen. Därmed blir ärendet en fråga för polis och åklagare. Stockholmspolisen har lämnat ärendet till åklagarkammaren, som får avgöra om en förundersökning ska startas.

Som grundlagskramare anser jag att tryck- och yttrandefriheten är själva grunden och förutsättningen för demokrati. Att Carl Bildts blogg ger upphov till mediedrev, diskussioner och anmälningar ser jag som ett tecken på att det finns krafter som gärna vill ha ensamrätt på problemformuleringsprivilegiet och grindvaktsfunktionen mellan makten och folket.

Heder åt Carl Bildt som fördjupar demokratin och solidariserar sig med folket. Jag sitter och niger...och hoppas att det fortsatt kommer att vara tillåtet att uttrycka vad man tycker i Sverige.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , ,

1 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home