Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

tisdag, april 17, 2007

Virginia vs Rosengård

Vill inte på något sätt förringa massakern som igår genomfördes av en ensam man vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg i Virginia. Men hela dagen har radio och teve dominerats av händelsen. Och när jag nu ikväll tittar in på Bloggportalen är det även där helt dominerande bland mest diskuterade artiklar. Rubrikerna avlöser varandra: 33 döda i skolmassakern; Blacksburg evigt förknippad med massakern; Stark vapenlobby avvisar skärpt lag; Hon överlevde skolmassakern; Över 30 dog i massaker på högskola; Alla är i chock och Mördaren var asiatisk student.

Men det finns förmodligen en logisk och rationell anledning till att studenten agerade som han gjorde. Jag är mer bekymrad över varför han valde att hantera sin situation på det sättet, än att det går att få tag i vapen. Även om vi gärna vill tro att det beror på vapenlagstiftningen i USA, för att därigenom försöka freda oss från farhågan att det fruktansvärda skulle kunna föregå i fosterlandet Sverige, så tror jag inte alls att det är så enkelt.

Det har länge varit känt att en hel del hemska incidenter har hänt på till exempel Rosengård. Och när jag bodde i Malmö skickades poliserna som skulle tjänstgöra där på särskild utbildning för att kunna sköta sitt arbete på ett för situationen adekvat sätt. I helgen var det dags för en ny incident. Och idag skriver DN om fortsatt oro på Rosengård, även om det drunknar i andra nyheter.

I helgen förekom bränder och när räddningstjänsten kom till platsen möttes de av sten- och äggkastning. De tvingades därför vänta till polisen fanns på plats för att skydda dem, innan de kunde sköta sitt släckningsarbete på Ramels väg. DN rapporterar att "50—100 unga människor beräknas ha deltagit aktivt i aktionerna mot räddningstjänsten. Många var 9—15 år gamla barn." Trots att ett femtontal poliser befann sig på plats i området forsatte oron med några mordbränder, några småbränder och allmän störning av ordningen. Förstärkning kallades in men inte förrän vid tvåtiden på natten hade barnen lugnat ner sig och begett sig därifrån.

Igår kväll var det dags igen. Bakrutan på en polisbil krossades, några eldsvådor anlades och skadegörelse rapporterades. Detta betecknar polisen inte som allvarligt! Men senare på kvällen hade någon tänt eld på flera ställen i en fastighet på von Rosens väg och detta betecknar polisen som mordbrand. Vilket jag anser helt korrekt.

Ett par minuter efter elva kom larm om brand i en källare på von Rosens väg, där hade någon tänt eld på flera ställen. Även en butik på Ramels väg utsattes för mordbrand. Ett antal lastpallar invid väggen brann och risken för spridning var stor. Dock klarade räddningstjänsten att släcka båda mordbränderna utan allt för omfattande skador.

Även om man inte kan jämföra de båda incidenterna, så ser jag ett samband. En eller flera unga människor mår inte bra. Och vad gör vi åt det?

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

Etiketter: , , , ,

1 Comments:

 • At torsdag, 19 april, 2007, Blogger evaste said…

  Hej
  Jag tycker att det går verkligen inte att jämföra Rosengård och Virginia det har du helt rätt i men att barn och ungdomar mår dåligt idag det är en sak som är säker. Men Rosengårdsbarnen är väldigt utsatta genom att deras föräldrar inte heller mår bra. Men vems fel är det jo tyvärr vår regering de har tagit hit rent för många invandrare och placerat dem i en stadsdel serverar bidrag varje månad men inte mer än så de vill inte ha för mycket med dem att göra och de vill inte se dem i sina egna bakgårdar. Det var bättre de hjälpte folk i sina länder än att ta hit problemen detta är bara en liten ring på vattnet sanna mina ord det kommer att bli värre och värre. Titta bara nu ska de inte servera griskött i skolmaten varför jo muslimerna äter inte gris och man orkar inte göra flera sorters mat men vem får ändra sig våra egna med sin mat Det är katastrof. Vi får snart inte vara svenskar i vårt egna land
  Hälsningar
  Eva

   

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home