Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

söndag, april 15, 2007

Sifo och gp mäter opinionen för v, mp, fp, kd och sd

Det är inte speciellt ofta som jag läser GP men eftersom de låtit Sifo göra en opinonsmätning som de publicerade idag gjorde jag ett undantag. Förvisso har de en vädigt skicklig journalist som jag gillar att läsa, nämligen Gert Gelotte. Han skriver initierat och bra, inte minst om EU-frågor; men som skåning finns det alltför sällan anledning att besöka hemsidan. Men enligt dagens opinionsundersökning skulle 44,1 procent av väljarna rösta på socialdemokraterna, samtidigt som bara 41,4 skulle rösta borgerligt.

Både DN och Svd tar givetvis upp stafettpinnen. DN har tyvärr ingen egentlig analys, medan Svd ser det som en Mona Sahlin-effekt. De tolkar det faktum att partiets väljarstöd har ökat med 4,8 procentenheter tack vare bytet av partiledare. Det är den högsta siffran under de senaste fem åren för socialdemokraterna.

Enligt Svd faktaruta har partierna följande väljarstöd i senaste mätningen. Förändringen sedan förra mätningen redovisas inom parentes.

v 4,3 (-1,8)
s 44,1 (+ 4,8)
mp 5,4 (-0,4)
c 6,3 (-0,6)
fp 5,4 (-0,2)
m 24,3 (-1,6)
kd 5,4 (-0,2)
sd 3,4 (+0,3)
övr 1,5 (-0,2)

Intressant är att v, mp, fp, kd och sd ligger väldigt nära fyraprocentspärren. Även om det bara är en opinionsmätning är det lika spännande varje gång. Några mätningar till och trenden är given. The Bandwagooneffect och die Schweigespiral kan komma att få större effekt än på länge.

Resultatet mellan blocken är inte alls förvånande. Tvärtom. Mona Sahlin har en smekmånad och Anders Borg och Sven Otto Littorin har genomfört en hel del "otrevligheter för vanligt folk". Sänkningen av fastighetsskatten, som är en positiv förändring, påverkar inte Johansson i landsbygden. Det gör däremot höjningen av A-kasseavgiften, som resulterat i en ständig ström av avhopp från densamma. Något som jag har väldigt svårt att förstå. Särskilt mot bakgrund av att medlemmarna inte lämnar facket i samma utsträckning.

Facket är en förening, medan A-kassan är en försäkring. Om du är det minsta intresserad av att tillvarata ditt eget intresse som anställd i förhållande till arbetsgivaren så är det tämligen självklart att du väljer att betala din försäkringspremie framför medlemsavgiften i en förening.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home