Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

lördag, april 14, 2007

Anders Borg och bostadsbidraget

Finansminister Anders Borg var idag gäst i Ekots lördagsintervju och där gjorde han ett mycket kontroversiellt utspel om bostadsbidraget. Ett utspel som tas upp av både DN och SvD och som kommer att få betydligt mer långgående konsekvenser än vad Anders Borg någonsin kunnat föreställa sig.

Rent konkret har Anders Borg helt rätt angående bostadsbidraget och det sätt som det fungerar på. Men han utgår från den fullständigt galna konstruktionen av systemet och glömmer helt och hållet bort alla människor som kalkylerat sitt boende och sin boendekostnad på det system som gäller och har gällt i många år: nämligen ett generöst bostadsbidrag.

Sen kan jag i och för sig hålla med Anders Borg om att systemet är fullständigt vansinnigt; men det är inte det som den vanliga familjen bygger sin hushållsekonomi på. De har handlat helt rationelllt utifrån det system av bostadsbidrag som gällde när de gjorde sin bostadskalkyl. Och det är en viktig princip i demokratiska samhällen med förutsägbarhet.

Att som Anders Borg prata om, eller ens antyda nya regler på området, är i princip detsamma som att förklara sig som politiskt död. Och det tycker jag är jävligt onödigt just nu. Att tänka högt är en sak; men att ha ett reellt förslag som ska genomföras är något helt annat. Jag ser fram emot att Anders Borg säger till mig att han bara tänkte lite för högt idag, och att han blir lite mer lågmäld framöver.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

3 Comments:

 • At söndag, 15 april, 2007, Blogger Nicky said…

  Trevlig och intressant blogg!

   
 • At söndag, 15 april, 2007, Blogger Tänkande politiker said…

  Varför ber du inte Hans Wallmark tala honom till rätta?

   
 • At söndag, 15 april, 2007, Blogger Mattias said…

  Problemet med ditt resonemang är att om man följer det, kan man aldrig sänka något bidrag överhuvudtaget. Dessutom kanske inte det är samhällets fel när människor tar så lite ansvar för sin egen ekonomi att de helt förlitar sig från välgörenhet från staten?

  Det är aldrig rationellt att förlita sig på gåvor för sin försörjning, det rationella är att förtjäna sitt uppehälle så man inte är beroende av sina välgörares nycker.

   

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home