Christina Linnea Örtendahls Blogg

Statsvetare & omvärldsanalytiker granskar dagsaktuell politik med glimten i ögat

fredag, april 13, 2007

Dissa Sverigedemokraterna...

Sverigedemokraterna har fått nej hos ett femtiotal arrangörer när man försökt ordna en lokal för sitt årsmöte. Först ut var kongresscentret Louis de Geer i Norrköping, men ledningen där ändrade sig då man var oroad för stora demonstrationer. Sist ut i avbokningsracet var Grand Hotel i Saltsjöbaden. Och det var droppen som fick bägaren att rinna över hos Sverigedemokraterna.

Grand Hotel i Saltsjöbaden hade enligt egen uppgift fått ta emot ett bombhot och ville inte riskera sina gästers säkerhet.

Det är så här den autonoma vänstern jobbar, påpekar Björn Söder (sd) som börjar bli oroad över att partiet kan tvingas till att ha slutna möten på hemliga platser.
Detta trots att man tänkte ha offentliga möten, där även pressen var välkommen. Just nu funderar partiet på att förlägga sitt årsmöte till Danmark, eftersom det tycks fullständigt omöjligt att finna en lokal för mötet i Sverige. Och det kan jag förstå. Mötet i Eslövs kulturskyddade Medborgarhus i höstas är ett tydligt exempel på hur vänsterextremistiska grupper som Afa ser på människor med andra åsikter.

Men faktum är att vi är skyldiga att tillhandahålla en möteslokal för föreningen här i Sverige. Enligt Sveriges grundlagar är vi skyldiga att medverka till föreningens möjlighet att uppnå sitt föreningsmål. Mötesfrihet är en grundläggande lagstadgad allmän rättighet.
Regeringsformen 2 kapitlet Grundläggande fri- och rättigheter

1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad

1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,

2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,

3. mötesfrihet: frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte och för framförande av konstnärligt verk, etcetera
Björn Söder är oroad över att hans parti kan tvingas att ha slutna möten på hemliga platser. Den tanken tycker jag inte om, men jag delar hans farhågor. Min uppfattning är att alla politiska partier ska behandlas lika oavsett vad de tycker och tänker. Det finns inte någon som har rätt eller fel, bara partier som tycker och tänker olika. Och det tycker jag är bra. Och så ska det vara... Och det måste vi ge utrymme för.

Mycket märkligt att torsdagens debatt inte avsatte några djupare spår på nätet. Men det kanske kommer...Invandringspolitiken hamnade, inte oväntat, i centrum när Sverigedemokraterna släpptes in i den politiska debattens finrum på torsdagskvällen. Men det finns mycket i övrigt att önska när det gäller inrikesinformation. Hoppas att prognosen om 20-25 grader står sig. Har inte kollat med den danska motsvarigheten till SMHI - som är betydligt mer tillförlitlig när det gäller vädret här i Skåne.

...för övrigt anser jag att det bör sättas upp bommar på Järnvägsgatan samt att Nybrovägen och Havsbaden bör öppnas för genomfartstrafik!

2 Comments:

 • At lördag, 14 april, 2007, Blogger Knute said…

  »Hvis Sverigedemokraterne vil komme hertil, fordi det er så nemt, så gør det samme sig gældende for svenske demonstranter. Så det er meget sandsynligt, at der vil være demonstrationer. Samtidig er der en del folk i Danmark, der er trætte af, at udenlandske nazistiske partier kan komme hertil, så jeg kan sagtens forestille mig danske demonstranter også,« siger Petter Sommerfelt, der er talsmand for den antiracistiske forening Demos.

  Intressant att vänsterflygeln kallar sina motståndare för "nazister".

   
 • At lördag, 14 april, 2007, Blogger Knute said…

  Det tar fyr i helvete att råka ut för en så orättvis beskyllning. Men det gäller att behålla sitt lugn.

   

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home